Se fánk, se fánk? (avagy nem farsang a farsang fánk nélkül)

1
917
Minden rendes kismarosi óvodajáró ember emlékszik Krebsz Anus néni, majd később Mester Gizi néni kiváló kismarosi fánkjaira, amit jó szokás szerint boszorkányhabbal tálaltak. Most kölcsönvett receptből írogatok, hátha van nálam bátrabb, aki neki mer állni ennek a kényes-fényes süteménynek. Pedig nem múlhat el a farsang fánk nélkül. (Fánk is van már, mert hozattunk, félve attól, hogy gáz és meleg nélkül maradunk a hidegben.) 

Szalagos farsangi fánk:
Hozzávalók: 3 dl tej, 40 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 7 dkg vaj, egy kis cukor, 4 dkg élesztő, kevés só.

1 dl tejben a cukorral összekeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt. Mély tálba öntjük a tojások sárgáját, a sót, a lisztet, a megkelt élesztőt és belekeverjük a maradék tejet. Lassan hozzákeverjük a megolvasztott langyos vajat, és nagyon kidolgozzuk a tésztát. Letakarva kelni hagyjuk meleg helyen. Ezután kiszaggatjuk, majd mély edényben forró olajban kisütjük. Mindig letakarva kezdjük a sütést, és csak amikor megfordítottuk, akkor vesszük le a fedelet. Igazán csak frissen jó, de a mai mikrós világban azzal is felmelegítheted. 


Boszorkányhab: A kimaradt fehérjét nagyon alaposan felvered 20 dkg porcukorral, ha már kemény, beleteszel 5-6 kanál baracklekvárt, és tovább vered. A fánkkal tálalod.

Nos, a farsangi fánk kimaradt az életemből, én ördögpillét szoktam sütni, ez nagymamám receptje. Közreadom, próbáld ki, nem fogsz csalódni benne.  

Ördögpille: Fél liter tejbe belefőzünk fél liter lisztet, majd kihűtjük a masszát. Ezután 4 egész tojást egyenként belekeverünk, egy kis sütőport, 5 dkg vajat, egy csepp sót rakunk bele. Nagyon kidolgozzuk, kanállal kiszaggatjuk, s olajban kisütjük. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem nőnek meg a fánkok. Először lefedve sütjük, és ha kisültek a fánkocskák, kakaós porcukorban megforgatjuk és azon melegében tálaljuk. (Csak mellékesen fűzöm hozzá, hogy a legjobban öntöttvas lábosban lehet kisütni, és diónyi tésztákat teszünk bele, nem túl sokat egyszerre. Nekem például 100 éves edényben sül az ördögpille, ami akkor az igazi, ha magától megfordul az olajban.)

Marosi Málna