Taaavaaasz vaaan!

0
614

Olyankor pedig jön a bármilyen friss kenyér valamilyen rákenhetővel, retekkel és újhagymával. Ezután már nem kell más, csak egy jó társaság a zöldben, máris élvezheted a májust!

Olyankor pedig jön a bármilyen friss kenyér valamilyen rákenhetővel, retekkel és újhagymával. Ezután már nem kell más, csak egy jó társaság a zöldben, máris élvezheted a májust!

?Topfokhász?, azaz a sváb körözött

Hozzávalók: 1/2 kg tehéntúró, vagy 1/4 kg liptói és 1/4 kg friss túró keveréke, 2-3 dl tejföl, 1-2 közepes nagyságú vöröshagyma, só, és a fűszerek.

A túrót illetően megoszlanak a vélemények. Jó úgy is, ha csak tehéntúróból készül, jó úgy is, ha a fele juhtúró. Csak liptóiból nem szeretem, mert túlságosan karakteres az íze, és úgy kicsit sós. A tehéntúró vagy házi legyen, vagy a téglaalakú, a zacskós változat túl száraz ehhez. Óvatosan sózd, különösen, ha liptóit is használsz. Keverd össze sűrű tejföllel, majd ízesítsd.

Paprikás-köményes, ez a klasszikus változat: apróra vágott vöröshagymával, egy teáskanálnyi pirospaprikával és köménymaggal. A pirospaprikát ne pazarold, úgy finom az íze, ha a túró egészen világos marad.

Zöld leveles, ezt szeretem a legjobban: néhány gerezd préselt fokhagyma és apróra vágott fűszernövények pl. tárkony, petrezselyem, bazsalikom, lestyán, zeller, szurokfű ízlés szerint.

Kapros: kapor, vöröshagyma apróra vágva. Ebbe a két zöldfűszeresbe nem kell pirospaprika!

Szoktam azt csinálni, hogy mindezeket beletöltöm zöldpaprikába, úgy teszem a hűtőbe. A zöld változatot csak és kizárólag frissen szedett fűszerekből készítsd, télen ilyet nem teszek az asztalra.

Fűszeres kempingsajt

Olyan egyszerű, mint a pofon. 3-4 kempingsajtot belenyomok egy tálba, teszek hozzá 2-3 kanál tejfölt és ugyanennyi lágy vajat, majd ízesítem a fenti zöldfűszerekkel itt is: Van úgy, hogy csak fokhagymát nyomok bele.

Olyan egyszerű, mint a pofon. 3-4 kempingsajtot belenyomok egy tálba, teszek hozzá 2-3 kanál tejfölt és ugyanennyi lágy vajat, majd ízesítem a fenti zöldfűszerekkel itt is: Van úgy, hogy csak fokhagymát nyomok bele.

Arra figyelj, hogy a vaj vaj legyen és ne margarin, a zöldfűszer friss legyen, bár ennél télen szárítottat is használok.

A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki. Valójában fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer. Ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. III. Napóleon francia uralkodó elhatározta, hogy megreformálja a hadsereg táplálását, és a híres élelmiszerkémikus, Mége-Mouries segítségét vette igénybe. Őt az érdekelte, hogy mi a csudából csinál a tehén annyi zsiradékot. Marhafaggyút vett, melyből különféle eljárásokkal próbált a vajhoz hasonlatos anyagot készíteni, ez aztán sikerült is neki. A margarin neve a görög margarites szóból származik, amely gyöngyöt jelent, utalva ezzel a zsír gyöngyszerű szemcséire. Ma növényi zsírokból készítik, hozzáadott vitaminokkal, színezékkel, ízesítőanyagokkal, tartósítószerrel.

Marosi Málna