Lakóövezet Börzsönyligeten – részletes térképpel

0
2671
Börzsönyliget lakóterületi besorolásának térképe
borzsonyliget_lakoterulet_8321_cimlap
Börzsönyliget lakóterületi besorolásának térképe

 

A tavalyi év végén a kismarosi önkormányzat Börzsönyliget tetemes részének üdülőterületi besorolását lakóövezetté módosította. Az itt élők számára ez több szempontból is örvendetes, hiszen így az eddig igencsak nehézkesen zajló, mondhatni szándékoltan hátráltatott ingatlan átminősítések (nyaralóból lakóházzá) gördülékenyen haladhatnak. Ha ez megtörtént, lakóházunk forgalom és hitelképesebb, értéke növekszik, valamint a nyaralókra most kivetett építményadó helyett kommunális adó fizetésére köteleznek, amivel egy átlagos családi ház esetén akár 40-50 ezer forintot is spórolhatunk évente.

Börzsönyliget lakóterületi besorolásának térképe
Börzsönyliget lakóterületi besorolásának térképe

 

Börzsönyliget lakóterületi besorolásának térképe és dokumentációja

Egyébiránt reméljük, hogy az önkormányzat döntése azt a szándékot fogalmazza meg, hogy a jövőben fejleszteni kívánja a környéket. A börzsönyligeti utak rettenetes állapotban vannak, közvilágítás sok helyen egyáltalán nincs, vezetékes gáz sehol, csatorna pedig csak a Szokolyai út mentén álló házakban.

Nos, az önkormányzattól elkérhető térképen látható Lke jelzés az újdonsült lakóövezetet jelöli, az Üh-val jelölt részek üdülőterületek maradtak. Ha a térképen valaki számára nem biztosan kivehető, hogy háza hova is tartozik, akkor a Kismaros Önkormányzat honlapján, a 2008. XI. 20-ai képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében a határozatot (pontos utcanevekkel és helyrajzi számokkal) elolvashatja. Ne lepődjünk meg, ha a jegyzőkönyv elején levő napirendi pontok között nem találjuk a lakóterületi átsorolásról szóló 16/2008.(XI. 20.) számú Önkormányzati Rendeletet, azért az ott van, az Egyebek címszó alatt a jegyzőkönyv legeslegvégén eldugva! Ha ezzel sincs kedvünk bíbelődni, a térkép a Kisduna újság honlapján is megtekinthető.

Ha belevágunk az átminősítésbe, hosszú és költséges procedúrára számíthatunk. Egy 10 ezer forintos illetékbélyeggel ellátott formanyomtatványon kérelemmel kell fordulnunk a Nagymarosi Területfejlesztési Osztályhoz (06-27-595-100/104), mellékelve egy az ingatlanunkról, tervezővel elkészíttetett műszaki alaprajzot és metszetet, hőtechnikai számításokkal ellátva. A pozitív elbíráláshoz minimum egy 17m2-es szoba, előszoba, fürdőszoba és konyha szükségeltetik, a belmagasságnak pedig legalább 2,5 méteresnek kell lennie. A Földhivataltól tulajdonlapot és térképmásolatot kell beszereznünk. Ezek után a hivatalnak 30 napon belül el kell bírálnia kérelmünket. Ha eddig még nem vesztették el a fonalat, és minden klappol, ismét vissza kell térniük a Földhivatalhoz bejegyeztetni a változást.

Végül pedig ne felejtsék külön értesíteni a helyi önkormányzatot, mert a kommunális adóra való áttérés sajnos nem automatikus, annak ellenére, hogy az átminősítésről nyilván kapnak értesítést a fenti hivataloktól. Ráadásul az új adó csak a következő évtől kezdve lép hatályba, így érdemes mihamarabb a dolog végére járni, ha nem akarunk jövőre is egy építményadó számlával viaskodni.

Iványi Zsuzsanna