A Liget utcai fenyves megőrzése

0
417

FIGYelsz?

JOBB ITT

ÖRÖKZÖLDEN!


A MÚLT

A Liget utca nevét arról kapta, hogy a hatvanas évek elején társadalmi munkában a falu apraja-nagyja fát ültetett az utcában. Ekkor telepítették a postaépület melletti fenyőfa csoportot is, amely már sajnos csak egymaga jelképezi a Liget nevet.

Fontos az az egyesek által már régebb óta, másunk által csak a közelmúltban megismert történet is, hogy e fákat magánszemély ? Verbényi Tibor ? ültette, miután egyike volt a málenkij robotot túlélőknek.

A Liget utca nevéhez hűen fiatalok a hatvanas években juharligetet

telepítettek. Verbényi Tibor bácsi és családja (a képen) ehhez a

ligethez ültette a – Tóth Karcsi bácsi erdésztől kapott – fenyőfákat

A  J E L E N

Kismaros Község Önkormányzata 119/2008. (XII. 11.) sz. K.H. határozatával ? a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 135/2008. (X. 18.) FVM rendelete alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból piactér kialakítását tervezi a LIGET helyére, a kis fenyves kivágásával.



Liget utca

A Liget utca Kismaros legforgalmasabb utcája, a legfontosabb közintézmények itt találhatók. A tervezett piactér további zsúfoltsághoz vezet. Nincs az utcában sem nyilvános WC, sem folyóvíz, ezért a kulturált használathoz a falu közepére nyilvános WC-t kellene telepíteni. A szomszédos falvak tapasztalata alapján kimondható, hogy a nyílt piactér kialakítása nem elsősorban a helyi termelőknek kedvez, hanem a kétes eredetű, látszólag olcsó, ám használhatatlan bóvli áruk árusításának, amely rontani fogja a falu képét és a jó hírét.

Ugyanakkor,

igény esetén, lenne hely

közintézményeink udvarán

piactér kialakítására. Nem tartjuk ésszerűnek

a facsoport kivágását és helyén piactér

kialakítását

!!!

Ezért, hivatkozással a ?Kismarosi Önkormányzat 4/2005. (III.24.) sz. rendeletére az épített környezet értékeinek helyi védelméről?? ismételten ? kezdeményezzük a LIGET helyi védetté nyilvánítását! A Testület korábbi kezdeményezésünket 10/2009. II. 12. sz. K.H. határozatával elutasította. ?Kismaros Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a posta mellett nem alakít ki emlékparkot és a fenyőfákat nem nyilvánítja védetté ? mindaddig, amíg nem nyer pályázati pénzt a tervezett piactér kialakítására, nem vágja ki az egészséges fákat?.

A) JÖVENDÖ

Ha a fák kivágása Kismaros Község Önkormányzata és az általa megbízott szakértők szerint elkerülhetetlen, kezdeményezzük, hogy a képviselő-testület a Liget utcát nevezze át.

Liget utca=Moszkva tér


B) JÖVENDŐ

Továbbra is kívánjuk, hogy a Liget utcai fák maradjanak meg,

a) Kismaros Község Önkormányzata tegyen le piackialakítási szándékáról, hozzon létre próbaképpen piacot a Kismarosi Önkormányzat valamely közintézményének udvarán, ahol erre megfelelő infrastruktúrával rendelkezik;

b) előterjesztünk egy kis költségvetésű rendez