Csicseriborsó…

0
674

kecske…, bablencse, fekete szemű menyecske, ne menj haza este, mert megdöf a kecske….

Talán emlékeztek még a régi gyermekdalra, amit az óvodában tanultunk. Gyermekként fogalmam sem volt, hogy mi az a csicseriborsó, felnőttként is csupán semleges pillantást vetettem erre e kemény, kislabdaszerű élelmiszerre.

Hogy milyen növény, azt falusi lány létemre ma sem tudom. Ám lányaim vegetáriánusok lettek, így közelebbről is megismerkedtem vele.

Az első találkozás drámai volt. Figyelmeztettek, hogy legalább egy éjszakára áztassam be a borsót, mert különben egy teljes napon keresztül is főznöm kell. Szót fogadtam, beáztattam úgy, hogy egy jénai tálba öntöttem annyi vízzel, hogy alaposan ellepte, majd lefeküdtem aludni.

Órák múlva apró lövéseket hallottam a konyha felől. Fogalmam nem volt, ki gyakorlatozhat itt éjnek évadján, kimentem hát, de nem láttam senkit. Ezt a műveletet többször megismételtem, míg rájöttem, hogy a csicseriborsó lövöldözik.

Érteni ugyan akkor sem értettem, de megnyugodva hagytam aztán dagadni a vízben.

 

CsicseriborsoHa veszel egy negyed kilónyit, irdatlan mennyiséget kapsz belőle, akkorára nő. Tényleg hagyd egy egész éjjel a vízben, majd másnap főzd meg sós lében. Még így is kell neki legalább egy óra, mert ahhoz, hogy jól fel tudd dolgozni, nagyon puhának kell lennie.

Ha megfőtt és langyosra hűlt, már gyerekjáték. Készíthetsz belőle fasírtot, előkelőbb néven falafelnek hívják. Fogod a borsót, a kezeddel összenyomod vagy botmixerrel apróra zúzod, sózod, egy áztatott kiflit, fűszereket (oreganó, kakukkfű, tárkony, majoranna, stb., ki mit kedvel) tojást, olíva olajat, finomra vágott hagymát, fokhagymát teszel bele. Ha kicsit lágy, szórj bele zsemlemorzsát. Golyókat formálj belőle, majd lapítsd kicsit. Bő, forró olajban süsd ki. Bármivel tálalhatod.

 

Ugyanezt megpróbálhatod kölessel is, azzal a különbséggel, hogy azt nem kell áztatni, hanem úgy készítheted, mint a párolt rizst.

Ha nem sütöd ki, hanem tejföllel, majonézzel, mustárral megbolondítod, akkor megkenheted vele a kenyeret, de melegszendvics is készülhet belőle.

 

Múltkor láttam egy főzőműsorban, hogy paradicsommártással tálalták, úgyhogy el tudom képzelni töltött paprikának, sőt töltött káposztának is. Ez utóbbit persze szigorúan vegetáriánusoknak, akiknek fogalmuk sincs, hogy mit tud művelni a füstölt kolbász és az oldalas a töltött káposztával.

 

Marosi Málna