Húsvét után

0
397
kenyerNem mindig tudja az ember kiszámítani, miből mennyit vegyen az ünnepekre. Néha megmarad egy kis ez meg az, takargatjuk a hűtőben, vagy megpróbáljuk feldolgozni: a maradék sonkát például. Igazság szerint húsvét előtt kellett volna megjelennie Juditék ünnepi fogásának, de kicsúsztunk az időből. Talán még most sem késő, és a receptet több mindenre föl lehet majd használni. Most tömjük meg a maradék sonkával, tojással.

Töltött kenyér Stummer Judit módra

Kenyértészta alaprecept: 1 kg liszt, kicsit több, mint 6 dl langyos víz, 30 g élesztő, vagy 3 tasak 7 g-os porélesztő, 2 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál só. Összedolgozzuk a hozzávalókat és jó alaposan kidagasztjuk 4-5 percig, letakarva kelesztjük minimum fél órát. A megkelt tésztát nyújtsd ki kb. 1cm vastag, hosszúkás téglalap alakúra. A tészta közepére halmozd a tölteléket, permetezd meg olajjal, vagy tégy közé vajdarabkákat, sózd, borsozd, majd hajtsd rá a tésztát a töltelékre, hogy egy vaskos kígyót kapj. Csúsztasd egy lisztezett tepsire, hagyd állni 15 percet és tedd előmelegített 180 fokos sütőbe legalább 35 percre.

kenyer2

A töltelék nálunk: főtt, füstölt, húsvéti sonka, 8 nagyobb főtt tojás, 300 g reszelt trappista sajt, 10 db paradicsom, só, bors, bazsalikom. Még egy jó ünnep utáni recept jutott az eszembe, gyerekkorunkban szinte minden húsvét után szerepelt az étlapon. Ez pedig a sonkás kocka, elkészítése rém egyszerű: lobogó, sós, olajos vízben kifőzöm a kockatésztát (azért kell az olaj, mert ez bizony szeret összeragadni), majd a ledarált, vagy apróra vágott, kissé megpirított sonkával átforgatjuk. A sonkába szoktam tenni tejfölt is, sőt a tetejére is pacnizok egy kicsit. Még a reszelt sajtot is kibírja, de ez már modernebb változat.

kenyer

Most lehet aztán csokicsipszet (Újrahasznosított csokoládé) készíteni a csokitojásokból és nyulacskákból, különösen, ahol legények laknak a házban és nem voltak restek útra kelni locsolás céljából. Már nem kell sokat várni, hogy jöjjön az igazi tavasz, és föltálaljuk a sok finom zöldet, amit ugyancsak megérdemlünk a hosszú tél után.

Marosi Málna
Fotók: Stummer Judit