Őszi angol vigasságok – 1. rész

0
2088

18_002
Ha a felnőttek vagy a gyerekek kiterjedt baráti körrel dicsekedhetnek, biztosak lehetünk abban, hogy meghívást kapnak minimum egy Halloween partira. Pillanatok alatt beszerezhető az alkalomhoz illő ruha vagy rongy, mérgezett étel vagy ital.

Minden évszaknak megvan a maga rituáléja. Ahogy minden nemzetnek is. Amikor az ember új hazát választ ? ha csak ideiglenesen is ? hirtelen csöppen bele ezekbe a ?jeles napokba?. Természetesen a keresztény nagy ünnepek is új értelmet nyernek. A szigetországban másképp ünneplik a húsvétot, a karácsonyt mint a Kárpát?medencében.

Miután beletörődünk, hogy nem vehetünk részt szüreti mulatságon, disznóvágáson, kolbászfesztiválon, borkóstoláson, Márton?napi ínyencségen ? hogy csak a gasztronómia világában maradjak ?, kénytelenek vagyunk felfedezni a brit vigasságokat.

18_003
A sheptoni őszi régiségvásáron leltük! – Fotók: Fekete Judit

Somerset megyében (amit méltán neveznek Anglia egyik éléstárának: van egy kicsi termőföld és néha süt a nap) számunkra egyetlen csemege marad, az almaszüret. Itt készül a híres cider, amit inkább neveznék almasörnek, mint bornak, hiszen ez egy  almából erjesztett szénsavas alkoholos ital. Hűtve, a nyári forróságban isteni érzés kortyolgatni a könnyű nedüt, ugyanezt nem vagyok képes átélni a csípős őszi szélben ? de hát ahány ház? És ha el szeretnék mélyedni a ciderkészítés rejtelmeiben, akkor a közeli falumúzeumban jelentkezhetek almapréselésre.

18_002
Készülődés Halloweenre

Az ősz egyik legnagyobb attrakciója Halloween ? legalábbis a kereskedelemben és a gyerekek körében. A máskülönben érdektelen tök most rivaldafénybe kerül, és narancssárgába borul a világ. Annyi gusztustalan jelmezt, maszkot vásárolhatunk, hogy az ijeszgetés értelmét veszti. Kis városkánk bevásárlóközpontját is ellepte a vámpírok, csontvázak, múmiák egész garmadája. Szánalmas és siralmas látványt nyújtottak, ahogy az alkalmazottak horrorisztikus maskarában végezték mindennapi rutinjukat. Legalább egy kis rémisztgetéssel feldobhatták volna! Ha a felnőttek vagy a gyerekek kiterjedt baráti körrel dicsekedhetnek, biztosak lehetünk abban, hogy meghívást kapnak minimum egy Halloween partira. Pillanatok alatt beszerezhető az alkalomhoz illő ruha vagy rongy, mérgezett étel vagy ital. Sajnos nálunk csak a nyolcéves kislányom rendelkezik megfelelő szociális hálóval, ő két buliban is részt vett, aminek nagyon örült, mivel az évi szokásos édességkéregető túrát elmosta az egész estét betöltő zápor: ?Trick or treat?? A tökfaragás és nyalókavásárlás azonban nem maradt el ? ismét egy óriás lépést tettünk az elangolosodás folyamatában.

18_001
Egy sün az őszi kerti vendég

Csak néhány napot kell aludni, és máris itt van  a Bonfire Night ? vagyis a tűzijátékok éjszakája. November ötödike körül senki sem kap szívbajt, ha durrogtatást hall. Különböző időpontokban tartják meg a házi megemlékezést Guy Fawkesre, aki a londoni parlament és a királyi család ellen tervezett összeesküvést 1605-ben. Hála a már akkor kiválóan működő kémhálózatnak és titkosügynököknek ? idejében  lelepleződött. Én kifejezetten  angol humornak tartom, hogy ezzel zárul az év barbecue bulija ? ki tudja, lehet hogy ki kéne próbálni a tízfokos grillezést! Na majd jövőre! Mégse megy olyan könnyen az aklimatizálódás! Igaz, mályvacukorkát már sütögettünk ? bent a nappali kandallójában.

Ebben a hónapban (tizenegyedikén) emlékeznek meg az első világháborúban elesettekről és áldozatokról, ez a Remembrance Day, vagy ahogy manapság hívják a Poppy Day, hiszen a legtöbb angol hazafi piros pipacsot tűz ki ruhájára, autójára. Az ebből származó bevételt valamilyen charity szervezet kapja. Mi, keleti blokkból jött öregek meg időutazásban vehetünk részt, mert a televízióban ennyi háborús filmet csak az átkos korban láthattunk a szovjet hadsereg önfelálodozásáról ? a veszteségek nagyságát pedig ne hasonlítgassuk, itt valóban komolyan gondolják: ?a legkisebb is számít!? (már megint van mit tanulni, no persze, itt nem kell átalakítani négyévente a hősök névsorát, könnyű nekik!).

A somerseti lakosoknak pedig a java még hátra van! Mert jön a Carneval! Erről majd legközelebb?


Fekete judit

Anglia