Harang csendül?

0
681
harang2Nemrégiben Őrbottyánba látogatott a Német Önkormányzat. A látogatás célja az volt, hogy lélekharangot rendeljünk Gombos Miklós harangöntő mestertől a kismarosi temetőbe. A mester úr végig kalauzolt a kertben felállított szebbnél- szebb kiállítású és hangú harangok között, mindegyiket megszólaltatva. Az öblös nagyharangok és a csengő lélekharangok között olyan érzésem volt, hogy ezeknek a harangoknak lelkük van. Nagyon tetszik, mikor a rádióban a déli harangszó előtt bemutatják az éppen megszólaló harangot, elmondva, hogy a bizonyos harang hol lakik, ezzel szinte megszemélyesítve őt. Ezt éreztem én is.

 

 

? Ne szóljon másról érces ajka,

Csak ami örök és dicső,

S érintse óránkint, suhanva

Rebbenő szárnnyal az idő.?

(Friedrich Schiller: Ének a harangról)

 

A kismarosi templom tornyában is laknak harangok, ők a régmúlt és jelen tanúi.

 

A nagyharang fél órával a mise előtt szólal meg, elsőt harangoznak ?mondjuk, a kisharang negyedórával később csendül fel-ekkor másodikat harangharangoznak, és mindkét harang együttes megszólalása jelzi a mise kezdetét, ismét negyedóra múlva. Nem kellett és kell óra a misére való készülődéshez, mert az éppen megszólaló haranghoz lehetett, lehet igazodni.

 

A húsvéti feltámadáskor, a nagyböjt után a ?Rómából visszajövő? harangok diadalmas, együttes hangja Isten dicsőségét hirdeti. A lélekharang fájdalmas hangja, akkor szólal meg, amikor valaki távozik közülünk. Zieheleide-nek nevezték régen ezt a harangszót. (Idézet: Rixer Gusztáv: Kismaros három százada című könyvéből) Utánanéztem a jelentésének: azt jelenti, inkább szenvedne! Ezt úgy értelmeztem, hogy bármilyen nehéz az élet és fájdalmas a betegség, mégis nehéz elmenni, mégis nehéz itt hagyni ezt a világot.

 

Férfi halálát három szakasz, nőét két szakasz, gyermekét egy szakasz jelezi. Még nem tudjuk ki az, akit elveszítettünk, de hogy férfi, vagy nő az illető a harangszó elmondja nekünk. De figyelmeztet veszélyre is, ilyenkor verik félre a harangot, erre régen nem volt példa és reméljük nem is lesz rá szükség. A templomtoronyban lakó harangok tájékoztatnak bennünket, együtt szomorkodnak velünk, és vigyáznak ránk.

 

A mi lélekharangunk a temetőben a szertartás alatt fogja kísérni a sírig azt, akit elvesztettünk. A 22 kg -os harangot az önkormányzat egyetértésével, hiszen a temetőnek ő a gazdája, a ravatalozó tetejére szeretnénk elhelyezni, ennek esztétikai szempont mellett az is oka, hogy így, reményeink szerint, jobban meg tudjuk védeni a tolvajoktól.

 

Isten dicsőségére és őseink emlékére! – lesz rajta a felirat. Gombos Miklós édesapjától tanulta a harangöntés tudományát, most ő adja tovább a fiának. Ausztriában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Izraelben, Németországban, a Vatikánban, Tanzániában, Ausztráliában, Szlovákiában szólnak harangjai. Az 1992-ben Sevillában rendezett világkiállításon, a Makovecz Imre által tervezett magyar pavilonban az általa készített 14 harang megszólaltatásával szólt harangjáték.

 

A műhelyt végignézni és bepillantani a harangöntés technikájába, a mester hozzáfűzött magyarázatával, egy élmény volt. Ígéretet kaptunk, hogy az áprilisi nyitott műhelynapra meghívót kapunk, érdemes elmenni, mindenkinek ajánlom. A meghívót közzétesszük, kellemes kirándulás apropója lehet.

 

Andresz Györgyné

Képek: harangontes.hu