Kokárdás konyhaművészet

0
509

PilvxNincs magyar ember a Föld kerekén, aki ne tudná, mi is történt 1848 március idusán. Most olyan ételeket választottam a kedves olvasóknak, amelyek a kokárdás ünnepre emlékeztetnek bennünket, ha mással nem, hát a nevükkel.

PilvxNincs magyar ember a Föld kerekén, aki ne tudná, mi is történt 1848 március idusán. Most olyan ételeket választottam a kedves olvasóknak, amelyek a kokárdás ünnepre emlékeztetnek bennünket, ha mással nem, hát a nevükkel.

Több ilyen közismert étel is van, s ha én a Pilvax Étterem fő-főséfje volnék, biztosan ezekből  tálalnék március 15-én.

Jókai bableves
Nem éppen böjtös időszakra való, de elkészíteni bármikor lehet. Nem sokban különbözik a közönséges bablevestől, csak abban, hogy benne füstölt csülök és jóféle házi kolbász főtt. Feltesszük főni mindkettőt hideg vízben, az előző nap beáztatott babbal, (sózni csak nagyon mérsékelten kell). Kis idő múlva belevagdossuk a zöldségféléket is ? úgymint: sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma, esetleg paprika, paradicsom. Ha megfőtt minden, a csülköt és a kolbászt kihalásszuk, és a levest berántjuk fokhagymával, zöldpetrezselyemmel és pirospaprikával. Tejföllel ízesítjük, aki szereti, néhány csepp ecetet is tehet bele.  Karikára vágott kolbásszal és az apróra vágott füstölt csülökkel, no meg metélt tésztával vagy galuskával tálaljuk.

Valószínű, hogy a levest nem a nagy mesemondó főzte, hanem felesége, Laborfalvi Róza, a hírneves színésznő.  Maga Jókai nem vett részt a szabadságharcban, a márciusi események kapcsán emlegetjük fel a nevét.

Kossuth* kifli
Nem úgy Kossuth Lajos, akiről minden tisztességes magyar településen utcát is elneveztek. És egy finom süteményt, amit Kossuth kiflinek írt le még a nagymamám is, úgyhogy most az ő receptjét adom közre.

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, csipet só, 3 tojás, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, citromhéj, 1-2 marék durvára vágott dió, vagy 10 dkg mandulaforgács.
Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd tovább verjük  a többi hozzávalóval. Nem túl nagy, kivajazott tepsibe öntjük, és megszórjuk a dióval vagy a mandulával. Szép rózsaszínűre sütjük, majd kihűlés után pogácsaszaggatóval kis félholdakat szurkálunk belőle.  Finoman meghintjük porcukorral, és úgy tálaljuk. (a tepsiben maradt tésztát nyugodtan elfogyaszthatjuk a reggeli kávénk mellé is.)

Petőfi leves

Szegény Petőfit méltatlanul keverték a levesbe. Mindenki, aki közétkeztetésben evett valaha, ismeri a ?Petőfi levest?, mely tudvalevőleg a Minek nevezzelek? című versről kapta a nevét. Jó volna, ha az ilyesféle ételeket a szakácsok elfelejtenék, és inkább egy finom rostélyosról jutna az eszünkbe a lánglelkű költő (ld. Petőfi rostélyos).

*Tudják-e, hogy Dr. Gosztonyi Jenő főorvos úr (szobi rendelőintézet) édesanyját Kossuth Erzsébetnek hívták, és Kossuthnak volt a leszármazottja?

Marosi Málna


Irodalom: Szakál László Híres emberek híres receptjei