Tavaszváró zeneajánló

0
430

patBizonyára sok tervetek, álmotok, vágyatok megvalósítása áll előttetek a tél borús, ködös fátylának elmúlásával.


Engedjétek meg, hogy a merengés és vágyakozás eredetibbé tételéhez egy csekély zeneajánlóval szolgáljak. Pat Metheny, korunk egyik nagy jazz gitárosa, már amennyiben rá lehet akasztani a jazzgitáros jelzőt, mert amit és ahogyan játszik és hoz el a zeneszeretők közé az több, mint jazz.

Zenéjével először talán, ha emlékeim nem csalnak, az Imaginary Day c. album meghallgatásakor találkoztam. A jazzgitáros jelző erőltetettségét mi sem érzékelteti jobban mint, hogy az album 1999-ben a Legjobb Kortárs Jazz Album kategóriában Grammy díjat nyert, viszont ezzel párhuzamosan a lemezen található The Roots of Coincidence c. szám a Legjobb Instrumentális Rock előadásként zsebelt be még egy Grammyt.

 

Már a borító ránézésre is érdekes, hiszen csak jeleket találhatunk rajta. Megfejtésére nekünk kell rájönnünk. És a zene pontosan ilyen: egy képzeletbeli ismeretlenbe kalauzol. Hallgatása közben azon kapjuk magunkat, hogy merengünk és fantáziálunk: a realitás, a tárgyak közelsége megszűnik és egyre inkább élvezzük elménk csodás szárnyalását. Közben elmosolyodunk vagy elszomorodunk, ki épp mire vágyik.

 

Pat Methenyt leggyakrabban a Pat Metheny Group formációban hallhatjuk zenélni: Metheny gitárokon, Lyle Mays zongorán és szintetizátorokon, Steve Rodby basszushangszereken, Antonio Sanchez ütőhangszereken, Cuong Vu trombitán, Grégoire Maret harmonikán és Nando Lauria gitáron játszva adja részét a zenekar autentikus hangzásához. Érdekes, hogy a zenekar előző dobosának távozása után Pat Metheny Balázs Elemért, a híres magyar jazzdobost, szerette volna a helyére, de sajnos a zenekar többi tagja máshogy döntött. Ennek ellenére Metheny őt tartja a világ legjobb dobosának.

 

A kis hazai vonatkozású kitérő után pedig a lényeg: a számok, amiket valóban érdemes a tavaszi álmodozáshoz meghallgatni:

 

-Too Soon Tomorrow az Imaginary Day c. albumról

-The Gathering Sky a Speaking of Now c. albumról

-Something To Remind You a We Live Here c. albumról

-Travels a Travels c. albumról

-Au Lait az Offramp c. albumról

-My Song a One Quiet Night c. szólóalbumról (ezt érdemes meghallgatni az előző cikkemben – Rítus, mely kék és romlatlan, 2011.12.05 – ajánlott Jan Garbarek és az őt kísérő Keith Jarrett előadásában is)

-Above The Treetops, Back In Time és Always And Forever a Secret Story c. albumról (utóbbi két számon Methenyhez társul a fantasztikus belga szájharmonikás, Toots Thielemans. Ha a hang magával ragad benneteket érdemes rákeresni ? és tudom, hogy magával fog.)

-Last Train Home a Still Life (Talking) c. albumról

-The Moon Is A Harsh Mistress a Beyond The Missouri Sky c. Charlie Hadennel készített duett albumról

-És ezt a számot pedig mindenképp a végére hagyjátok, mert utánna még százszor és százszor meg fogjátok hallgatni: If I Could a First Circle c. albumról.

Természetesen a legjobb elkalandozni az általa elhozott zenék képzeletbeli világában és felfedezni diverz repertoárját. Egy biztos: a fenti zenékben nem fogtok csalódni.

Koloszár Gergő írása

 

 

Kezdetnek pedig:

 

{youtube width=”420″ height=”315″}xPTsC8_-YJ0{/youtube}