Boldogasszony tenyere

3
2585

vv05_001Március számomra Boldogasszony hónapja, mivel 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. E nap a fák oltásának és szemzésének alkalma. Gyümölcsoltó Boldogasszony hozza haza az énekesmadarakat, Gyimesben pedig úgy tartják, hogy ekkor veti föl magát először a hal a vízből.

vv05_001Március számomra Boldogasszony hónapja, mivel 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ezen a napon valójában az angyali üdvözletet ünnepeljük. Gábriel arkangyal ezen a napon meglátogatta Szűz Máriát s jelentette neki, hogy őt választotta a Jóisten arra, hogy Fiának édesanyja legyen.

E nap a fák oltásának és szemzésének alkalma. Gyümölcsoltó Boldogasszony hozza haza az énekesmadarakat, Gyimesben pedig úgy tartják, hogy ekkor veti föl magát először a hal a vízből.

Tehát sok mindenre alkalmas ez a nap, lehet imádkozni, kertészkedni,horgászni, és akinek kedve támad foglalatoskodhat akár a gyógynövényeivel is.

Mi is az a Boldogasszony tenyere? Egy gyógynövény.

És hogy fitoterapeutaként hol kellett rájönnöm létezésére? Prágában. Ősszel Prágában töltöttem egy szép hétvégét, ahol utolsó nap ellátogattam a helyi botanikus kertbe. Szívesen töltöm azzal a szabadidőmet, hogy új – számomra ismeretlen – növényeket fedezzek fel. Külön ágyásban ráleltem a fűszer-és gyógynövényekre, ahol a sok ismert nevű-és kinézetű között rábukkantam egy ÚJRA, egy ISMERETLENRE. Csak latin név állt rendelkezésemre: “Balsamita major”. Levelét megdörzsölve, majd megszagolva amolyan frissítő, balzsamos, mentás citromillatot árasztott magából. Lefotóztuk, majd Verőcére hazaérve elkezdődött a kutatómunka, melynek eredményeképp kiderült:

Chrysanthemum balsamite, Tanacetum balsamita, azaz Boldogasszony tenyere ez a növény.

A régiségben a szülés megkönnyítésére használták, manapság levelének forrázatát megfázásra, hurutos megbetegedésekre, de akár gyomorrontásra is ihatjuk. Ajánlják rovarcsípésre is. Levelének forrázata a fejbőrre kenve haj- és bőrápoló.

vv05_002
Boldogasszony tenyere (Chrysanthemum balsamite, Tanacetum balsamita) – Fotó: Bernáth György

Sárga virága nyárutón nyílik, félgömb alakú sátorvirágzata jelentéktelen. Halványzöld szára rostos, hengeres bordás vagy lapított. Gyökere kúszó gyöktörzsből ered.

Levelei szárítás után is jól megmaradnak. Ezért szekrényben ? levendulával vagy más illatos növénnyel együtt ? kis zsákocskába varrva kellemes illatot áraszt. Távol tartja a bogarakat, különösen jó hangyák ellen.

Levelét erős íze miatt csak kis mennyiségben használjuk. Finomra vágott levelét sárgarépalevesbe, salátákba, baromfitöltelékekbe, vadpecsenyékhez, illetve gyümölcstortákba ajánlom. Borsóra, újkrumplira olvasztott vajjal keverve öntsük.

vv05_003
Boldogasszony tenyere (Chrysanthemum balsamite, Tanacetum balsamita) – Sárga virága nyárutón nyílik

Könnyen termeszthető napos, jó vízelvezetésű, száraz, tápdús talajon. Tavasszal vagy ősszel tőosztással ültethető. Cserépben is nevelhető.

Már csak egy kérdésem maradt: HOL SZEREZZEM BE? A botanikus kertből mégsem hozattam haza egy tövet…Ha valaki a cikk alapján felismeri a növényt, és rájön, hogy nála otthon kaszálni lehet, kérem szóljon. A gyógynövény-csere megbeszélhető…

Szép tavaszt és szép napot március 25-ére, akárhogy töltik is.

Világ-Virág
www.vilag-virag.hu

Kapcsolódó:
Őszi egészségvédő tea
Tökmag és tökmagolaj