Macskanyávogás

0
532

t001Vicces cím, és igazán csak haloványan dereng, hogy honnan is emlékszem rá. Úgy rémlik, a svábok hívták így annak idején azokat a fogásokat, melyeket megmarad ételekből varázsoltak. Mert ugyebár, nem dobunk ki semmit. Pláne, ha svábok vagyunk. Ezért most egy csokor olyan ételt gyűjtöttem össze, mely felhasználja a húsvét utáni fölösleget.

Vicces cím, és igazán csak haloványan dereng, hogy honnan is emlékszem rá. Úgy rémlik, a svábok hívták így annak idején azokat a fogásokat, melyeket megmarad ételekből varázsoltak. Mert ugyebár, nem dobunk ki semmit. Pláne, ha svábok vagyunk. Ezért most egy csokor olyan ételt gyűjtöttem össze, mely felhasználja a húsvét utáni fölösleget.

Vegyük mindjárt maradék főtt sonkát, mit egészen apróra vágok, megpirítom, meglocsolom tejföllel, kifőzök nagykockát, és összekeverem. Máris kész a sonkás kocka, ami akkor a legjobb, ha picinykét le is kapott az alja.

t001Sült húsokhoz, főtt tojáshoz készítek egy jó sűrű tartármártást, megpárolok egy adag mirelit zöldséget. Ebből lesz a príma saláta, az apróra vágott sült hússal, karikára vágott tojással. Főtt tojásból készíthetünk tojáspörköltet is, ez úgy készül, hogy a pörköltalapot nagyon puhára megdinszteljük és negyedbe vágott főtt tojásokat teszünk bele.

Ha megszáradt kalácsunk van, nagyon finom öntött kalácsot készíthetünk belőle. Kivajazott tűzálló tálba beleszeletelem a szikkadt kalácsot, meglocsolom 2-3 tojás, 10 dkg cukor és 2-3 deci tej keverékével, majd hagyom, hogy jól beszívja. A kalács mennyiségétől függ a tej és a tojás aránya, ez az adag kb. egy kis fonottnyi kalácshoz elegendő. Ha jól megszívta magát, vajat vágok a tetejére és megsütöm. Lekvárral, befőttel, vagy csak úgy üresen is irtó jó, főleg ha reszelek bele citromot, és megszórom vaníliával is.

Ma például narancsos-túrós-palacsinta-tekercseket sütöttem. Valami fatális véletlen folytán megmaradt tegnapról vagy 10-15 palacsinta és némi túrókrém. Megkentem őket, fölvagdostam és apró mini tekercsként tűzálló tálba raktam őket. Meglocsoltam édes, vaníliás, narancshéjas tejszínnel, farigcsáltam rá vajat, és szép pirosra sütöttem. Mennyei lett! (Mondaná Nigella, a tv főzős-sütős sztárja.)

Egyelőre ennyi macskanyávogás jutott az eszembe, de ha legközelebb ismét találkozom hasonló maradékokkal, ígérem, azt is elküldöm.

Boldogan írnék tavaszi finomságokról is, ha itt volna végre az a fránya meleg idő!

Marosi Málna