A zsákokon túl

0
796

PY082875Amikor árvízvédelemről esik szó, mindenki a zsákot töltő, a gátat védő emberekre gondol. Ez így helyes, azonban nézzünk kicsit a kulisszák mögé.

Többen állapították meg: jól szervezetten, rendben ment a munka. Önkéntesek és hivatásosok tették a dolgukat. Az önkéntesek soraiban a kismarosi őslakostól kezdve, a hegyen lakókon át, az Öregszőlőkben élőkön keresztül a környékről, sőt messzebbről is találkoztunk emberekkel. A ciszterci nővérek például tegnap este nagy mennyiségű teát főztek az éjszakai műszakosoknak.

 

Tudomásunk szerint ennyi hivatásos tűzoltó, katona és katasztrófavédelmis még nem dolgozott Kismaroson. Az iskolát és a sportcsarnokot berendezték számukra, itt tudnak pihenni és tisztálkodni. Ott állnak a vártán a polgárőrök is, hogy illetéktelenek ne jussanak a veszélyeztetett területekre. Nem játék ugyanis az ottlét!

 

A főtt ételek elkészítésében élen jár ? mint mindig ? a Patak vendéglő, de több magánszemélyről is tudni, aki etette a dolgozókat. Sok sütemény is érkezett azokra a helyekre, ahol aktív munka folyt, az önkormányzat dolgozói folyamatosan hozták a kávét is.

 

Meglepődve, újdonságként telepített mobil vécéket fedeztünk fel, bizony szükség van ilyenkor erre is.

 

Nem mindenki tud zsákolni a Duna-parton, egyrészt kora, másrészt elfoglaltsága, egészségi állapota vagy kisgyerekei miatt. Ezért indult barátaink között el a következő körlevél.

 

Kedves Barátaink! kajával, üdítővel, kávéval is tudunk segíteni, hiszen a zsákolókat etetni, itatni is kell, mert nehéz munkát végeznek. Aki ezzel akar/tud hozzájárulni, az így is segíthet.

 

A felajánlások el is érkeztek a megfelelő helyekre, az egyikről a következő levelet kaptuk:

 

“Nagyon szívesen fogyasztanak el bármit a kemény fizikai munkát végzők. Tegnap és ma is itt volt a stabil csapat mellett (kb.15 fő) Szokolyáról egy fiatal csapat 14-en, a verőcei közmunkások kb.20-an. Szóval fogyott a szendvics, tea, kávé. Tegnap lángost sütöttem nekik, kicsit fáradok, de mindent megér az, ha meg tudjuk fogni  a vizet. Az Asztalos János utca alattig, a patak kanyarulatáig, csak itt nálunk az utcában 140 m3 homokot, közel 17.000 zsákot pakoltunk be és mozgattunk meg. Ha sikerül kivédenünk az árvizet, annak ti is részesei vagytok. Még egyszer hálásan köszönjük mindenkinek a segítségét!

A bajban ismerszik meg a jóbarát, Köszönöm!

 

Nincs is ehhez más hozzáfűzni való, köszönjük mi is a segítséget, és reméljük, a magunk eszközeivel mi is hozzájárultunk ehhez a példátlan összefogáshoz. Személy szerint megemlíteni most nem szeretnénk senkit, mert a segítők névsora folyamatosan bővül.

 

Ezért az összegzés a végére marad, de nem könnyű  kitartani az árvíz legeslegvégéig. Tudják már a rutinosak: a víz levonulása után is van munka bőven.

AZ ÁRVÍZZEL KAPCSOLATOS ÖSSZES CIKKÜNK ELÉRHETŐ ITT!