Orbán Viktor és Bakondi György az árvízről

0
625

orban-nagyszeru-teljesitmeny-volt-vedekezesOrbán Viktor:

Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt az árvíz elleni védekezés, nem kizárt, hogy uniós forrásokat is szerzünk a kárelhárításra – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a kormányfő.

 

Eddig soha nem látott összefogás volt

A valaha volt legnagyobb dunai árral kellett megküzdeni, a kérdés az volt, hogyan lehet egy soha nem látott veszélyt elhárítani, a válasz pedig egy eddig még soha nem látott összefogás, példátlan jó szervezés, irányítás és a kiváló szakértelem volt ? mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A veszély óriási volt, emberéletek forogtak kockán, Magyarországon azonban sikerült elkerülni a legnagyobb bajt, ez ugyanis egy jobb ország annál, amilyen véleménnyel vagyunk róla, szeretjük a hazánkat, és ha bajba kerül, kihúzzuk a bajból ? fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta azt is, szombaton még felkeresi azt a területet, ahol a dunai árhullám elhagyja az országot, és figyelni kell a szerbiai folyószakaszra is, mert ha ott baj van, a domborzati viszonyok miatt a víz visszafolyik Magyarországra.

Uniós pénz is jöhet a kárelhárításra

 

A kormányfő szerint nem zárható ki, hogy Magyarország európai uniós forrásokat is megszerez majd a kárelhárítás költségeire. “Most sokan vagyunk, akiknek ugyanott szorít a cipő, a németektől a cseheken át a magyarokig” – fogalmazott. Az önkormányzati vezetőkkel egyébként már megállapodott a miniszterelnök, így – mint azt elmondta – a szükséges és indokolt helyreállítási munkálatokhoz “minden pénzt meg fognak kapni” az érintett települések. Beszámolt egyúttal arról is, hogy az árvízi helyreállítási megbízottnak kinevezett Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót egy olyan felmérés elkészítésére utasította, amely ismerteti a Duna menti épületek, építkezések jogi helyzetét. Mindent megvédtünk, amit lehetett, de át kell gondolnunk, hogy mi az, amit érdemes megvédeni a jövőben. Az érintettekkel le kell ülni, meg kell egyezni, hogy nekik is jó legyen, meg az országnak is” – mondta a miniszterelnök az ártéri épületekre utalva, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az emberi életet mindig meg fogják óvni.

 

Összetett, bonyolult feladatrendszer az árvíz utáni helyreállítás, annak koordinációjára külön törzs alakult ? mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató az Árvízvédelmi Rádióban.

 

Bakondi György a legfontosabb teendőnek az utak és vasutak felszabadítását jelölte meg. Jelenleg 48 lezárt útszakasz van az országban, azt szeretnék, ha a lehető legrövidebb idő alatt valamennyit átadnák a forgalomnak ? jelentette ki.

 

A második legfontosabb feladat az elöntött területek mentesítése, fertőtlenítése, majd a szúnyogirtás ? folytatta a főigazgató. Utóbbival kapcsolatban rámutatott: minden előkészület megtörtént, a szúnyogirtást az állam központilag szervezi, amint biológiailag indokolttá válik, azonnal megkezdik ? húzta alá.

 

További feladat a településeken kiépített ideiglenes védművek elbontása, a helyi közlekedés biztosítása. A településeken kívüli homokzsákok elbontásába közfoglalkoztatottakat, valamint a büntetés-végrehajtást is bevonják ? hívta fel a figyelmet Bakondi György.

 

A helyreállítás része a nagy védművek megerősítésének, így a bordás megtámasztások, a magasság-megemelések visszabontása, továbbá az állandó gátak, közutak és a vasút rekonstrukciója. A helyreállítási során felmérik a mezőgazdaságban keletkezett károkat, illetve megtérítik az önkormányzati védekezés, valamint az állami szervek költségeit ? ismertette a következő időszak teendőit a katasztrófavédelmi főigazgató.

 

Forrás: híradó.hu

 

AZ ÁRVÍZZEL KAPCSOLATOS ÖSSZES CIKKÜNK ELÉRHETŐ ITT!