Visszatérni Vácrátótra

0
528

Aki szereti a nagy tereket, hatalmas fák lombkoronájába képzeli magát, és nem mellesleg kissé hiperaktív gyerekei vannak – adott egy csodás terep, ahol kedvére nézelődhet, képzelődhet, futkoshat az ember, a képzelet és a láb.

A cikkhez tartozó fotók segítségével bepillantást nyerhetünk egy település több száz éves múltra visszatekintő botanikus kertjének történetébe és persze jelenébe. Nagy hangsúlyt fektet a vezetőség arra, hogy gyerekbarát módon bemutathassák nekünk a természet érdekességeit a Berkenyházban és a környezetvédelem alapvetéseit, valamint a környezettudatosságot, szerepünket környezetünk épülésében, pusztulásában a Karbonházban. Megtudhatjuk például, miben különbözik a nyír és a csertölgy, milyen fűszereket ismerünk fel illat alapján, valamint azt, hogy miért fontos elzárni a csapot fogmosás közben, miért jó megújuló energiahordozókat használni, és a széndioxid kibocsátás veszélyeivel kapcsolatban saját felelősségünkre hívja fel figyelmünket a kiállítás. A gyerekek kedvükre nézelődhetnek, nyomkodhatnak interaktív képernyőt, a nagyobban kérdőívet tölthetnek ki szülők segítségével a család energiafelhasználásával, ökolábnyomával kapcsolatban.

Az üvegházakat sem szeretném kihagyni a felsorolásból – temérdek növényi ritkaságot lehet megnézni (kaktuszok, trópusi növények, pozsgások), melyek többségéről az átlagos halandónak rendszerint fogalma sincs, és valljuk be, tanulni, információt gyűjteni nincs is ennél szebb hely.

Ilyenkor ősszel is jót tesz egy hosszú séta a hulló falevelek között – igyekezzünk, a Karbonház kiállítása csak október végéig tekinthető meg… A közeljövő eseményeiről, rendezvényeiről mindig friss információkkal áll rendelkezésre a kert honlapja.

 

Szöveg és fotók: Kovács Gabriella