A Máv üzent a népnek! Sinskanzen helyett Shinkansen

1
616

A szerelvények sebességének folyamatos növekedésével a zajszennyezés egyre nagyobb gondot jelent. A jelenlegi kutatások a vonatok által keltett zaj csökkentésével próbálkoznak, főként a hangrobbanás megszüntetésével, ami akkor keletkezik, amikor egy vonat nagy sebességgel elhagy egy alagutat. (Japán 2013)

Nálunk egyelőre a Kedves Utasok szerencsés esetben másfél óra alatt teszik meg a 40 perces utat a Dunakanyar és Pest között. Hazafele meg hol buszozás, hol stoppolás színesíti az amúgy unalmas utazást. Bizonyára sok olvasónk tapasztalatból is tudja, hogy miről beszélek. Teljes kiszámíthatatlanság, heti 2-3 üzemzavar, brutális menetidők, szinte nulla tájékoztatás. De hát a fejlődésnek ára van.

Most pedig tessék figyelni: november 23-tól várhatóan javul a helyzet, mert újra két sínpár fog üzemelni Göd és Vác között! Megígérték, úgy lesz.

És most végre már mondanak is valamit arról, hogy mit terveznek. Meg van szórólap is menetrenddel, mert hogy az is módosul. Akinek még nincs, keresse az állomásokon!

KATT IDE A MENETRENDÉRT!

 

Ilyen volt:

Ilyen lesz:

 

“A MÁV-START Zrt. tájékoztatja kedves utasait, hogy a szeptember hónapban kezdődött Vác állomás átépítése miatt kialakult késések csökkentése érdekében, november 4-től változik a váci és veresegyházi vonal menetrendje. A vágányzár szeptemberi indulása óta a vonatok közlekedését több műszaki probléma nehezítette, amely jelentős késésekhez vezetett.

A MÁV-csoport vezetése  és a szakemberek folyamatosan vizsgálták a kiszámíthatóbb, és kevésbé zavarérzékeny menetrend összeállításának lehetőségét, a felújítási munkák idejére.

A probléma kezelése és a különböző zavartatásokból eredő késések csökkentése érdekében, a jelenlegi felújítási, építési fázishoz olyan menetrend módosítást ad ki a Vasúttársaság, amely szerint a vonatok tartalék időkkel megnövelt menetrend alapján fognak közlekedni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Budapest – Szob/Szob – Budapest között közlekedő vonatok menetrendjébe 8-10 perc, a Budapest – Göd/Göd – Budapest között közlekedő vonatok menetrendjébe 1-3 perc többlet tartalékidő kerül beépítésre. A megnövekedett menetidők miatt a reggeli időszakban a Szobról 7 óra 18 perckor induló 2117 sz. vonat Vác – Göd állomások között nem tud leközlekedni, ezért ezen a szakaszon a vonat helyett vonatpótló autóbusszal szállítjuk az utasokat.  

A menetrendi módosítás következménye, hogy a fent említett változásokon túl, a vonatok meghatározó része korábban indul a jelenlegi menetrendben meghirdetettnél!

A már eddig is megszokott kiegészítő buszos vonatpótlás ebben a fázisban változatlan marad.

A MÁV-csoport vezetése és a szakemberek köszönik a türelmet és a megértést a vágányzári menetrend okozta problémák miatt! A novembertől 4-től módosított menetrend sajnos még nem tudja teljes egészében kezelni a jelentős műszaki meghibásodások esetén keletkező kapacitás és menetrendi problémákat, de lehetőséget biztosít arra, hogy a kisebb zavarhelyzetek esetén a menetrendszerinti közlekedés gyorsabban helyreállítható legyen. November 23-tól az egy vágányú menetrendi közlekedés befejeződik a vonalon, az ezt követő munkálatok már várhatóan kiszámíthatóbb vasúti közlekedést tesznek majd lehetővé.”

 

Ámen