Az év dunai szigete

0
886
Fotó: Szávoszt-Vass Dániel/dunaiszigetek.blogspot.com
Fotó: Szávoszt-Vass Dániel/dunaiszigetek.blogspot.com

sziget

Bizonyára hallottak kedves olvasóink az év fájáról, az év madaráról… Talán tudják is, idén melyiket választották a kategóriánkénti három jelölt közül… (Nem, nincs segítség – tessék utánajárni!)

Egy újabb kezdeményezést pedig Szávoszt-Vass Dániel, a Duna és környezetének, környékének jó ismerője indítványoz ismeretterjesztő oldalán (dunaiszigetek.blogspot.hu), mégpedig „Az év dunai szigete” versenyt.

A Magyar Madártani Egyesület szép hagyománya, hogy 1979 óta minden évben megválasztják az év madarát, ezzel is ráirányítva a nagyközönség figyelmét a körülöttünk repdeső élővilág egy kitüntetett fajára. 2007 óta választják a szavazók az év fáját az Országos Erdészeti Egyesület honlapján. Ennél is fiatalabb kezdeményezés az év hala választás, melyet a Magyar Haltani Társaság szervez honlapján. Utóbbi két esetben minden évben három jelölt közül lehet választani. E három kedves kezdeményezés nyomán gondolta Szávoszt-Vass Dániel, ideje, hogy az év madara le tudjon szállni valahol, az év fája gyökeret tudjon verni benne, miközben az év hala cikázik az év dunai szigete körül. (Az év vadvirágáról, denevérjéről és kétéltűjéről/hüllőjéről már nem is beszélve.)

sziget2

A versenynek fő célja az, hogy jobban megismerhessük hazánk eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sok honfitársunk ugyanis előbb járt a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez az első ilyen alkalom, remélhetőleg sikerül hagyományt teremteni és híre megy az országban.

1. Csupics-sziget, Szigetcsép – Védett nádtenger és úszóláp (Natura 2000)

2. Debrina-sziget, Hercegszántó – Magyarország legdélebbi dunai szigete

3. Kompkötő-sziget, Vác – A Duna-Ipoly Nemzeti Park madárparadicsoma

sziget4sziget3

 

Ez utóbbi azért madárparadicsom, mert egy minden oldalról szélvédett, sekély vizű tápanyagban (hal, vízinövény) gazdag holtága van, ahol a vándormadarak megpihenhetnek széltől-fagytól. Ember sem nagyon jár arrafelé. Akit e sziget kialakulása, változásai, jövője részletesebben is érdekel, olvashat (erre fele) még többet róla.

Nekem személy szerint lenyűgöző élményt nyújtott egyik késő éjjel a honlapot böngészve a dunai szigetek fotópályázatra beküldött fotók (dunaiszigetek/fotópályázat) sokszínűsége. Megannyi hangulat, megannyi Duna-part. Étvágycsináló, mindenesetre… de jó is lenne  bebarangolni legalább egynéhány szigetet…

Bízzunk benne, hagyományt teremt e verseny, szavazni pedig itt lehet. Az eredményről feltétlenül beszámolunk.

 

Kovács Gabriella

Fotók: dunaiszigetek blog