A Víz Világnapja Királyréten

0
522

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ahol a víz, ott az élet. A Föld egyik legfontosabb természetes alapanyaga a víz, amely nélkül nem jöhetett volna létre az élővilág, és nem is tudna létezni. Március 22-én ezért kiemelt figyelemmel tartozunk bolygónk élővizeinek.

 

A Királyréti Erdei Vasút vonalát végig kísérik az élővizek. Kismaros, a kiindulási állomás Magyarország leghosszabb folyójának, a Duna partjától nem messze fekszik. Érdemes lesétálni a partra. Azontúl ugyanis, hogy a festői szépségű Dunakanyar magával ragadja az embert, a kismarosiak az ártéren található Kisduna-tó mentén kialakítottak egy tanösvényt, ahol megismerhetjük az egykori holtágak ritka növény és állat fajait.

A kismarosi felvételi épület mögött folyik a Morgó-patak, amelynek partján Egészségparkot, játszóteret, kosárlabdapályát és egy kis patakparti sétányt is kialakítottak.

A kisvasútvonalát ez a patak egészen Királyrétig végig kíséri, csobogóit Kismaros és Morgó állomások között jól látni a kisvonatból.

Királyréten a Szén-patak és a Vasfazék-patak hív igazi kalandra, de a kisvasútállomástól pár perc séta a Királyréti-tó és a Bajdázói-tó. A Szén-patak mellett az Ipoly Erdő Zrt. pár éve – egy sikeres pályázatnak köszönhetően – nagyobb, erdei játszóteret alakított ki.

Március 22-én az erdészet és a kisvasút több programot is szervez.  Az Erdei Kutakodó egy új kirándulássorozat, amely első alkalomból ezen a napon kerül megrendezésre. A  szervezők a következőket írják a programról: „A Királyréti Erdészet ERDEI KUTAKODÓ kirándulás sorozat első programjának kiemelt témája a patakok ereje, a víz természetformáló hatása, a patak menti élővilág, a források kialakulása. A patakok vize nagy mértékben formálja az erdő képét, olvadáskor, esőzések után megdöbbentő erővel zubognak a hegyről lefelé. Királyréten a régi korok emberei munkára is fogták a víz erejét. Erdei utunk során minden vízzel kapcsolatos nyomot megvizsgálunk, ha a vízhozam engedi a patakokban élő állatokat is meglessük.”.  A séta 10.45 perckor indul a kisvasút királyréti végállomásától.

 

A Királyréti Hajtánypályán a Víz világnapja alkalmából 13.00-tól hajtányverseny lesz: az emberi erővel meghajtható vasúti járművek segítségével be kell gyűjteni a pályamentén elhelyezett, vízzel kapcsolatos kérdéseket. A jól válaszolók a kisvasúthoz és Királyréthez kötődő ajándékokat kaphatnak.

 

Bővebb információk a programokról a www.kisvasut-kiralyret.hu oldalon találhatóak.

 

Hivert Gábor