A fejlődés titka: a mosoly

0
735

Interjú Gelle Katalinnal, Kismaros védőnőjével

védőnő1

Gelle Katalin kismarosi védőnő

–    Háromgyermekes anyaként első kézből látom, tapasztalom munkád súlyát, s hallom másoktól, mennyire fontos feladatot látsz el a helyi közösségben. Mikor jött az ötlet, hogy védőnő szeretnél lenni? A családban vagy ismerősök körében volt valaki, aki inspirált?

A váci Egészségügyi Szakközépiskola, ma már Selye János Humán Szakközépiskola utolsó évében döntöttem el, hogy az akkori Egészségügyi Főiskola Védőnői szakára jelentkezem. Azt tudtam, hogy az egészségügyi tanulmányaimat folytatni szeretném, felsőfokú végzettséget szeretnék szerezni és azt is, hogy orvos nem szeretnék lenni. Maradt a Főiskola, melynek szakjai közül a védőnői állt hozzám közel. Nagyon örülök, hogy ilyen jó döntést sikerült akkor hoznom.

–    Sokakban él az a kép, hogy egy védőnő feladata a várandósok és csecsemők egészségügyi állapotát követni, esetleg jelezni, ha valami nincs teljesen rendjén a baba súlygyarapodásával, mozgásával kapcsolatban pocakban, illetve pocakon kívül. Kapocs az orvos és a szülő között. Persze egészen az iskoláskor végéig is “elkíséred” a gyerekeket, hiszen rengeteg feladat vár a kötelező szűrésektől kezdve az étrend-tanácsadásig. Mesélnél e sokrétű feladatokról?

A védőnők között vannak területi és iskolai védőnők. Értelemszerűen az iskolai védőnők csak az iskolás gyerekekkel s érintőleg a családjukkal is foglalkoznak, míg a területi védőnők általában egy családdal akkor kezdenek kapcsolatot kialakítani, amikor egy családban egy nő anyává válik. Az édesanya jelentkezik férjével, párjával együtt, vagy csak egyedül várandós gondozásra. Ez az első találkozás nagyon fontos, meghatározza kapcsolatunkat. S ez a kapcsolat szerencsére a legtöbb esetben évekig, évtizedekig tart. Ugyanis egy területi védőnő nemcsak 6-7 éves korig gondozza a gyermeket, hanem később is, az iskolában. Nagyon szeretem követni a gyerekek fejlődését, látni, hogy érik be az a sok szülői foglalkozás, fejlesztés, orvosi, pedagógusi és természetesen védőnői gondoskodás és válik érett felnőtté majdan a középiskolában. Az általános iskola után talán csak egy rövid ideig szűnik meg a kapcsolatunk, mert évek múlva miért ne találkozhatnánk nőgyógyászati szűrővizsgálaton vagy kicsit később várandós gondozáson. Röviden így tudnám körvonalazni teendőimet, de természetesen ettől sokkal színesebb a feladat.

–    Hogyan is néz ki a gyermekgondozás jelenleg?

Az óvodáskorú gyermekeket már nem kötelező az óvodában vizsgálni, hanem a rendelet már a rendelőben teszi kötelezővé az évenkénti státuszvizsgálatokat 3-6 éves korig. De én úgy gondolom, hogy az óvónőkkel együtt hatékonyabban tudjuk figyelni, gondozni a kisgyermekeket és együtt próbáljuk a szülőkkel megbeszélni a gyermek fejlettségét.
Iskolában pedig már csak kétévente van szükség a kötelező vizsgálatra. Ez jelenleg minden évben a páros osztályok vizsgálatát jelenti (2., 4., 6., 8.). De nem jelenti ez azt, hogy nem figyelem a többi gyereket. Évente ugyanis – tünetmentesség esetén – három alkalommal van tisztaságvizsgálat és a 7. osztályosoknak védőoltásaikkor van általános orvosi vizsgálat a védőnővel. Emellett előadásokat szoktam tartani a megfelelő táplálkozásról és az energiaitalok káros hatásairól.

Ebben a tanévben az Eisberg cég támogatásával az 5. és 6. osztályos gyerekek számára az egészséges táplálkozásról tartottam egy-egy beszélgetős órát, mely után mindenki kapott egy salátástálat különböző ajándékokkal együtt. Nagyon jól sikerült. De igen jól szokott sikerülni az energiaitalokról tartott beszélgetéseink. Mindig viszek bemutatókat, filmanyagokat. Nagyon élvezik, szeretik. Igen érdeklődők.

–    Talán nem mindenki tud arról, hogy a fent említett feladatokon túl is igyekszel az egészségmegőrzés más területein is tevékenykedni.

Az iskolai feladatok mellett nagyon fontosnak tartom még, hogy évente egyszer két alkalommal megszervezzem a nőgyógyászati rákszűrést. Minden évben egyre színvonalasabban sikerül a szűrővizsgálat. S gondolom ezért is jönnek egyre többen (tavaly száz főnél több nő választotta ezt a vizsgálati lehetőséget). Az idén május 30-án és június 6-án lesz megrendezve. A vizsgálat alatt a rendelőben egy homeopátiás készítményeket forgalmazó cég képviselőjét sikerült meghívnom, aki mindenféle nőgyógyászati panaszokra, főleg klimaxos tünetekre próbál megfelelő kezelést ajánlani. Valamint szervezés alatt áll a HPV elleni oltóanyagot forgalmazó cég meghívása. Ugyanis jövő tanévre már a 6. osztályos lányok szülei ingyen igényelhetik az oltóanyagot gyermekük számára.
Én úgy gondolom, hogy Kismaroson nagyon jól együtt tudunk dolgozni nemcsak a rendelőben (orvosok, asszisztensek), hanem az óvodapedagógusokkal, dadusokkal, tanítókkal és tanárokkal. Igazi team munka folyik köztünk, mely szerintem csak pozitívan befolyásolja a gyermekek, családok fejlődését.

védőnő2Kisbaba a rendelőben

– A kismarosi védőnői rendelőbe lépve sok változást tapasztalhattak a kisgyermekes szülők. Természetesen fontos, hogy a gyerekeket és szüleiket milyen környezet fogadja, de talán a változások a konkrét fizikai környezet színvonalának emelésénél messzebbre mutatnak, tükrözik személyiségedet is. Aki ismer személyesen, tudja, sokszor igyekszel feladatkörödön túl is segíteni családoknak. Segíteni nyilván jó érzés – kérdésem az, hogy energiával, jókedvvel hogyan lehet bírni?
Minden évben szeretek egy kicsit átalakítani, újítani a rendelőn. Természetesen támogató Önkormányzat, és segítő szülők nélkül ez nem menne. De szerencsére Kismaroson mindig megkaptam a szükséges támogatást. A folyamatos elismerések, sikerek azok melyekből töltekezem, ellátnak megfelelő energiával. De természetesen nagyon hálás vagyok családomnak is, akik elfogadják, támogatják munkámat. Valamint szerencsémre a természetemnél fogva többnyire jókedvű, mosolygós vagyok.

–    Ha már a környezeted folyamatosan fejlődik, kíváncsi volnék, vajon mennyire szükséges szakmádban is tovább képezned magad?

Sokan megkérdezik, miért kell állandóan továbbképzésre járnom, hiszen egy várandóság régen is 9 hónap volt és most is…. Folyamatosan fejlődik a tudomány, a gyerekek fejlesztése, betegségek felismerésének módjai, munkánk követelményei, szülői elvárások…. Muszáj haladnom a kor követelményeivel, mert jogosan nőnek a szülők igényei is. Én magam is szeretek igényesen dolgozni. Ezért tartom fontosnak, hogy a rendelő külsőleg és belsőleg is fejlődjön, alakuljon, az eszközök ellátottsága megfelelő legyen, a napi informatikai követelményeknek megfeleljek. Folyamatosan fejlesztve van a számítógépes program, idén számítógépen történik az iskolások vizsgálatának adminisztrációja. Minden szülő nyomtatott formában megkapja a szűrővizsgálatok eredményét. A várandósoktól a leleteket már e-mailen szeretem megkapni, hogy a tanácsadás idejének nagy részét ne az adminisztráció vegye el.

–    Kicsit a szakmai jellegen túl: olyan feladatkör ez, ahol óhatatlanul belelátsz családok életébe… Ez valahol óriási dolog, de néha vannak-e olyan helyzetek is, melyek nehezebb, összetettebb megoldásokat igényelnek?

A várandós-és csecsemőgondozás (kb. másfél éven át) alatt igen szoros, rendszeres a családdal a kapcsolatom. Folyamatosan szükséges a gyermek testi-lelki- értelmi-érzelmi- és szociális fejlődését figyelni s ezzel párhuzamosan a családban betöltött szerepét, helyzetét, viszonyát értékelni s természetesen fordítva is meg kell tapasztalni, milyen a család viszonya ő hozzá. Kisded korban is ugyanúgy kell követni ezeket a fejlődési területeket, de megfelelő érettség mellet egyre ritkábban. Sajnos ott ahol problémák vannak több szakterületet is be kell vonni a gondoskodásba és gyakoribb gondozást kíván a gyermek s vele az egész család.
Valóban igaz az is, hogy a családok mindennapjaiban a legtöbb belelátást mi védőnők kapjuk. Ezért is tudom segíteni a fent említett csapat tagjait. Nagyon jó érzés, hogy sok szülő megosztja belső ügyeit, fontos, sokszor igen személyes érzelmeit. Ezt a bizalmat ki kellett érdemelnem, nem adják a diplomával és nem tanítható emberi tulajdonság az, mely mindehhez hozzásegített.

–    Tudnál-e esetleg mesélni arról, hogy mint szülő változtál-e a munkád során tapasztaltak élmények hatására, vagy el tudod a kettőt különíteni, és nem befolyásolnak a látottak, hallottak?

Mindig is érzékeny voltam az emberek lelkivilágának a kiismeréséhez, mindig megpróbálom a tőlem telhető legnagyobb empátiával fogadni és elfogadni az embereket. Korábban sajnos nagyon naiv is voltam, melyet sokan ki is használtak, de megtanultam már ezt is jól kezelni. Amit viszont még mindig nem sikerült megtanulnom és szerintem nem is fogom, hogy ne vigyem haza a gondozottaim örömeit és oly sokszor a gondjait. Szerencsémre nagyon jó, támogató családom van. Férjem, szüleim, akár a gyermekeim is szívesen meghallgatják az egyes élettörténetek aktuális foszlányait, segítenek megoldást találni. Már egyáltalán nem kell megmagyaráznom nekik, nem is kérik számon, hogy miért adom oda a megunt játékaikat, kinőtt szép ruhájukat másoknak vagy éppen most miért pakolok a süteményeinkből, tojásból egy kis dobozba. Már nem csodálkoznak azon sem, ha hétvégén megyek ki látogatni az újszülötteket vagy éppen várandós gondozást tartok, vagy akár virágokat ültetek a rendelőben. Tudják és elfogadják, olykor segítenek is szerelgetni, festegetni, csinosítani a szobámat, mert ettől lesz szebb a környezetem és leszek nyugodtabb.

védőnő4

Virágos rendelő

 

védőnő3

Játszani is lehet

Kovács Gabriella