Eperözön

0
684

Az idei epertermés igazán bőségesnek mondható. Nem győzöm cipkázni, hogy különféle finomságokat készítsek belőle nap-mint-nap. Nem mintha nyersen, amúgy natúr ne volna ez a gyümölcs az egyik kedvencünk. Mi az apró szeműt szeretjük, amivel ugyan több a macera, de összehasonlíthatatlanul édesebb nagy szemű társainál. Ilyenkor egy héten 2-3-szor készítek eperkrém-levest, ami gyümölcslevesként és üdítő desszertként is fogyasztható. Elkészítése rém egyszerű:
A jól megmosott maréknyi epret beledobálom a turmixgépbe, teszek bele ízlés szerint cukrot, egy kis tejet vagy tejszínt, végül két-három púpozott evőkanálnyi tejfölt, majd jól behűtve tálalom.

Nézzük, más mit készít ebből a zamatos gyümölcsből! Judittól kaptam a következő receptet:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Epres lapocska.

 

Hozzávalók:

tészta: 2 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 35dkg liszt, 6 dkg holland kakaópor
krém: 500g mascarpone, 3 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor
tetejére: eper és gyümölcskocsonya egy kis citromlével.

Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd egy kicsit a hűtőbe teszem. Elkészítem a krémet. (összekeverem az alapanyagokat), majd kivajazott, lisztezett tepsibe belenyújtom a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon úgy 15 percig sütöm. Ha kihűlt, rákenem a krémet, rászeletelem az epret és ráöntöm az elkészített gyümölcskocsonyát, amibe én csepegtettem egy kis citromot is. Ezután hűtőbe teszem és másnapra a tészta állítólag megpuhul. Sajnos ezt nem tudom biztosra, mert másnapra már egy morzsa nem maradt.

Marosi Málna