Amikor az élet felülmúlja a hollywoodi forgatókönyvírók fantáziáját is

0
482
A Dunakanyar más szemüvegen át - Fotó: Aradi Szilveszer/Kisduna

A dédi iPad-je

A kedves, idős hölgy kortársait igencsak felülmúló szellemi és fizikai frissességgel, életkedvvel és tenni vágyással veszi gondjaiba a szomszédban éldegélő, gazdi nélkül maradt macskát (vagy macskákat). Tavasz van, vagy inkább kora nyár, minden zöld és virágos a kertben. A bárányfelhős, idilli képet azonban egy combnyaktörés szilánkosra zúzza, az idős hölgy elesik macskaetetés közben.

A mozdulatlanul fekvő magányos nyugdíjas egyedül a közelében heverő iPad-jét éri el, magához húzza és Skype-on felhívja az unokáját. Felgyorsul minden. A segítség hamar megérkezik, a műtét jól sikerül, a gyógyulás minden orvosi várakozást túlszárnyalóan kedvező, a kórházat hamarosan el is lehet hagyni.

A combnyaktörés csak a kezdet

A Dunakanyar egyik legszebb helyén működő rehabilitációs intézet tárt karokkal várja a műtét után lábadozó beteget, akinek legnagyobb bánata, hogy csak későn találkozik egy szintén itt tartózkodó írónővel, akivel órákig lehet társalogni, kihasználva minden percet a hazautazása előtti napokból. Az intézet parkjában évtizedes, vagy talán évszázados fák adnak árnyat, a sétány padjai, az épület erkélyei és társalgója pedig minden tekintetben az itt lakók nyugalmát és pihenését szolgálja.

A Dunakanyar más szemüvegen át - Fotó: Aradi Szilveszer/Kisduna
Fotó: Aradi Szilveszer/Kisduna

 

A hazaérkezés után visszatér régi medrébe az élet. A kerekes járókerettel és a család állandóan jelen lévő segítségével és figyelmességével szinte minden akadály leküzdhető. Egyedüli komoly kihívást csupán a szokásos, évente esedékes szemészeti kontroll jelent, merthogy kiderül, amikor rendelés van, nem fogható hadra egyik családi autó sem, amikor meg van autó, nincs rendelés.

Az élet a Dunakanyarban felülmúlja a hollywoodi forgatókönyvírók fantáziáját is

Itt érne véget a filmvászonra illő, kissé giccses mese?

Nem, hisz ez mégis csak a mai magyar valóság, az egyetlen, eredeti, nagybetűs élet a Dunakanyar szívében. Itt egy ilyen sztori nem végződhet rosszul. A rendelőben Koncz Andrea optometrista, kontaktológus telefonon értesül a kontrollra utazás szervezési nehézségeiről, és azonnal felajánlja segítségét. Férje a saját autóján megy az idős hölgyért, óramű pontossággal áll meg a ház előtt, és a legalább negyed órás autóutat követő vizsgálat végeztével ahhoz is ragaszkodik, hogy a hölgyet visszavigye otthonába. Ráadásul, miközben ez a segítség minden pénzt megérne az idős hölgy családjának, a segítőkész házaspár semmit nem fogad el viszonzásul.

Slusszpoén

Végezetül a csattanó: a sztori szinte minden része igaz, és a szemészeti kontrollvizsgálathoz nyújtott fantasztikus segítség Vácott, a Földváry Optika Szemészeti Centrumban történt, 2014. június 19-én.

(x)