Téli útszemle Kismaroson

0
710
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hólánc nélkül – Fotó: Aradi Szilveszter

Bejártuk január 7-én délután, a központi téli útkarbantartás beindulásának – január 5-én kezdődött a munka – harmadik napján a kismarosi hegyi utak jelentős részét. A szemle vegyes képet mutatott, vannak elfogadható mértékben járható utak, de maradtak továbbra is problémás, jeges, csúszós szakaszok.

 

 

 

A túrát egy teljesen átlagos 10 éves Suzuki gépkocsival, és egy nem teljesen átlagos hegyi sofőrrel teljesítettük, sehol nem használtunk ugyan hóláncot, és nem is akadtunk el, de azért voltak izgalmas pillanatok.

Mint egy korábbi közleményből is kiderült, a település könnyen megközelíthető, sík útjait az önkormányzat a saját erőivel próbálja takarítani, a meredek, hegyi utakon pedig szerződött vállalkozó birkózik a hóval.

Ez utóbbi kategóriába az alábbi utak tartoznak:

Hegyalja út, Ady Endre út – Vörösmarty Mihály utca – Erdei Ferenc utca – Monostori út – Szuttai dűlő – Harkály utca – Héja utca – Gálhegyi út – Vörösbegy utca, Őz utca – Mókus utca – Pele utca – Csalogány utca – Bükköny utca – Lejtő utca, Harangvirág utca, Óhegyi dűlő, Jánoshegyi út.

Hallomásból tudjuk, hogy egyes szakaszokon a járhatóságot a falu népe is jelentős mértékben előmozdította, munkájukat ezúton is köszönjük. A szemle során nem tudtuk egyértelműen megállapítani, hogy az adott úton milyen beavatkozások történtek eddig, csak az aktuális állapotot írtuk le. Tehát lehetnek olyan kezelt szakaszok, ahol ez nem látszik, és lehetnek olyan jól járhatóak is, ahol amúgy nem történt központi mentesítés.

A bejárt utakon a következőket tapasztaltuk:

Vörösmarty Mihály utca, Monostori út – járható, csak elvétve maradtak kisebb jég foltok.

Gálhegyi út – jól járható a Héja utcai elágazásig, de középen megmaradt egy alacsony bakhát. A Héja – Rozmaring tér szakasz (kb. 150-200 m) viszont kimaradt a jóból, de óvatosan járható. Több házhoz is rendszeresen ott járnak, érdemes lenne kezelni.

Héja utca, Harkály utca – hol jobban, hol kevésbé, de mindenhol csúszik, jeges, problémás lehet a közlekedés, az abs mindenhol bekapcsol fékezéskor.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Héja utca, Ölyv utca sarok – Fotó: Aradi Szilveszter

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Héja utca – Fotó: Aradi Szilveszter

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Harkály utca és Héja utca között – Fotó: Aradi Szilveszter

 

Szuttai dülő –  nagy része járható, néhol van jégfolt. Az út teteje, valamint a Harkály utca felé eső szakasz teljesen jeges, nagyon csúszik.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Szuttai dűlő és a Harkály utca között – Fotó: Aradi Szilveszter

 

Óhegyi dűlő – járható, de az abs a legtöbb helyen működik fékezéskor.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Óhegyi dűlő – Fotó: Aradi Szilveszter

 

Őz utca, Mókus utca –  a nagy emelkedő tetejéig, ahol a szemétgyűjtő konténer szokott állni, jól járható, csak alacsony bakhát maradt az úton.

Mókus utca teteje, Pele utca, Csalogány utca, Bükköny utca – jeges, csúszós, problémás lehet a közlekedés, több izgalmas pillanatunk is volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Csalogány utca eleje – Fotó: Aradi Szilveszter

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Csalogány utca felfele – Fotó: Aradi Szilveszter

 

Lejtő utca felső része – jeges, csúszós, az egyik legizgalmasabb szakasz volt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lejtő utca teteje – Fotó: Aradi Szilveszter

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lejtő utca lefele – Fotó: Aradi Szilveszter

 

Lejtő utca alsó része – a meredeksége miatt csak lassan lehet menni rajta, a hókása is elég a csúszáshoz, de járható.

Látható az igyekezet, sőt az eddigi évek gyakorlatához képest dicséretes előrelépés, hogy a meredekebb, hegyi utak kezelésével is foglalkozni akar a település, azért még nem lehet pezsgőt bontani. Az irány jó, de a hatékonyságot még komolyan fokozni kell, hiszen most csak 5-10 cm hó esett legfeljebb, mi történik majd, ha lehull 30-40 cm?

Az Ófalui utak esetében jobb a helyzet – persze a feladat is egyszerűbb – de azért az óvatos közlekedés indokolt. A járdákkal több a probléma, ezért a falugazda vezetésével végigjárják a falut az önkormányzat munkatársai és minden csúszós járdaszakaszon elvégezik a síkosságmentesítést. Egyébként nem árt tudni, hogy ahol van járda, ott az ingatlan előtti járdaszakasz hó és csúszásmentesítése az ingatlan tulajdonosának feladata.