Panna cotta

0
849

Már egyik receptemben írtam, hogy nagy rajongói vagyunk az olasz konyhának. Remekül használhatjuk hozzá a magyar alapanyagokat, és főleg ilyenkor a friss, pompás gyümölcsöket.

Ezt a panna cotta nevű édességet olasz étteremben kóstoltam meg, és rögtön utánanéztem a receptnek is. Bonyolult elkészítési módra számítottam a név alapján, de mondhatom, végtelenül egyszerű csemege. Nem túl édes, gyorsan el lehet készíteni, és a gyümölcstől függően más és más ízeket tehetünk az asztalra.

Az alaprecept így szól: 2,5 dl tej, ugyanennyi tejszín, összekeverem, kaparok bele vaníliát (a vaníliás cukor is megteszi) és fölteszem a gázra takaréklángon. Közben beáztatok hideg vízbe 3 lapzselatin. Ha a tej már meleg (nem forró!) lassan belekeverem a megduzzadt zselatint, és megvárom, míg feloldódik. Ekkor lehúzom a tűzhelyről, és teszek hozzá két púpozott evőkanál cukrot, de ez ízlés dolga, van, aki édesebben szereti.

119914_panna-cotta02
Fotó: mindmegette.hu

 

Mindezek előtt gyümölcsszószt készítek. Az epret, meggyet, szedret, málnát, barackot, összetöröm vagy apróra vagdosom, a ribizlit leszemezem, majd kevés vízzel és cukorral összeforralom és kis tálkákba, vagy poharakba adagolom. Amennyire lehet, sűrű legyen, hogy ne keveredjen a tejszínpudinggal. Óvatosan rátöltöm az elkészült panna cottát, és innen kezdve csak várni kell, hogy megdermedjen.

Több fontos dolgot azért nem árt tudni, főleg a kezdőknek: folyamatosan kevernünk kell a melegedő pudingot, mert különben szétválhat a tej és a tejszín. Kitöltéskor folyékony, de ettől nem kell megijedni, lassan dermed. Tálalás előtt jól hűtsd be, de ne felejtsd el letakarni, mert előszeretettel szívja magába a hűtőben tároltak illatát. A gyümölcsszószt külön is tálalhatod, remekül mutatnak a színes bogyósok a fehér édesség mellett! A neten többféle panna cotta recept kering, én csak a gyümölcsös változatot próbáltam, de a csokis, karamellás, diós, mogyorós változatot is érdemes lehet kipróbálni.

Marosi Málna