Természet, túra, környezetvédelem.

Miniatűr szívritmusszabályzó

„ Még amiket szedek vitaminok, is nagyobbak ennél!” – csodálkozott rá egy beteg mikor meglátta, mekkora is az a pacemaker, amelyet kapni fog. És valóban léteznek gyógyszerkapszulák, melyekben kényelmesen elfér ez a parányi műszer, ami több szempontból is forradalminak számít.

Méret

Amíg a hagyományos pacemakerek körülbelül egy háztartási keksz méretével azonosak, addig ez kis készülék, még az 1 cm3 –t sem éri el azaz, nagyjából mint egy kisebb tollkupak.  Ha hozzávesszük azt, hogy egy ekkora méretbe kellett mindazt a technológiát – vezérlőegységet, akkumulátort(!) – belepakolni, amit egy hagyományos pacemakerbe, hamar kiderül, hogy fantasztikus mérnöki bravúrral állunk szemben. Nem is csoda, hogy a fejlesztés évekbe tellett és sok-sok prototipust élt meg, mire a végleges formáját megkapta.

image001

Ingerlés

Másik jelentős újítás, hogy a hagyományos készülékekkel szemben nincs szükség vezetékekre, amiket a kulcscsont alatti ereken vezettek le eddig, hanem egyenesen a szív egy üregében elhelyezhető.  Az elektromos impulzusok így közvetlenül a készülékből a szívfalba érnek, vezetékek közvetítése nélkül.  Méretéből fakadóan a szívet saját mozgásában nem akadályozza és a vér áramlása is zavartalan marad.

 

Elhelyezés

Míg a hagyományos pacemakereket a mellizom tájékán a bőr alá ültették be, további előnye ennek a rendszernek, hogy nincs szükség bőr alatti úgynevezett „zseb” kialakítására, amely jelentősen csökkenti a szövődmények kockázatát illetve a beavatkozás invazív jellegét. Elhelyezése a már másfajta kardiológiai  beavatkozásokból ismert katéter segítségével, a combvénán keresztül történik, közvetlenül a szív jobb kamrájába.

image002

Klinikai tapasztalat

Magyarország világviszonylatban is az első helyen áll felhasználást illetően, hiszen több mint félszáz esettel a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ültették be a legtöbb készüléket. Mint minden innovatív technológiának, ennek is szüksége van alapos klinikai vizsgálatra, melynek az első fázisa már megtörtént. A tapasztalatok várakozáson felül teljesítettek és a betegek részéről is rendkívül pozitívak a visszajelzések.

Néder László

 • István Kovács

  Én a hagyományos pacemakert kaptam egy stroke után 2014. decemberben, semmi gond vele. Érdeklődöm, hogy lehet-e és van-e értelme “lecserélni” erre a készülékre?

  • Laszlo Neder

   Kedves István! Egyelőre a készülék a magyarországi klinikumban nem elérhető. Az első nagy vizsgálat részeként Magyarországon 55 készülék került beültetésre azonban remélhetőleg hamarosan idehaza is felkerül a pacemaker műtők polcaira. Amennyiben Ön tavaly kapta a készülékét és tökéletesen működik, a cserét semmi sem indokolja, hiszen ezt a kis készüléket első körben olyan betegek részére szánják akiknél a hagyományos pacemkerek beültetése nem javallott.

 • Manczur Ferenc

  milyen módokat ismer? VVD, VVI stb?

  • Laszlo Neder

   VVI, VOO, VVIR ami a rate response ingerlést is lehetővé teszi
   illetve teljesen ki is kapcsolható azaz 000
   a VDD üzemmód egy többüregű érzékelést igényel, ami egyelőre még nem elérhető.

   • Manczur Ferenc

    szuper, köszi!
    vdd (agyi) elütés volt…