6 óra avarégetés = 250 busz 24 órás közlekedése

1
1264

A fűtésszezon kezdetével sok felé láthatjuk a kéményekből felszálló sötétszürke, fekete füstöt, amit gyakorta maró szag is kísér. Ez pedig az otthoni hulladékégetésre utaló egyértelmű jel. Magyarország egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémája sokakat érint, hiszen majd minden településen előfordul ilyen eset. A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. Ezzel a témával foglalkozik a Sokszínű Vidék cikke.

Nagyon sokan a drága gázfűtést elhagyva, visszaállították a régi kályháikat, és szénnel, fával, vagy egyéb tüzelésre alkalmasnak vélt anyagokkal – műanyaggal, fahulladékkal fűtenek. Nyilván fűteni szükséges, de nem mindegy, hogy mivel. A jó minőségű brikett, koksz, vagy darabos szén által okozott levegőterhelés jelentősen kisebb, mint amit a silány minőségű, magas kéntartalmú barnakőszén, vagy lignit elégetésével okozunk. Ha fával fűtünk, lehetőleg száraz tűzifát használjunk, a festett, vagy kezelt fahulladékok nagy része a különböző gyanta- és lakkmaradvány mellett favédő anyagokat – biocidokat – is tartalmazhat, amelyekből a nem tökéletes égés során egészségkárosító anyagok szabadulnak fel. Ezek az anyagok nem csak belélegezve, hanem leülepedve, a termesztett növényeken keresztül is bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az emberi szervezetbe.

A műanyagok – flakonok, csomagolóanyagok – égetésekor a szén-monoxid és dioxin mellett vinil-klorid, klórozott furánok és sósav gáz képződhet, ezek mind elég durva mérgek. A kerti zöld hulladék elégetésekor is parányi szennyező részecskékkel telik meg a levegő. Egy átlagos kerti tűz, amelyben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas légszennyezést okoz. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Hogy mi a megoldás? Komposztáljuk az avart és a fűnyesedéket, a gallyakat pedig megszárítva, tűzifaként hasznosíthatjuk a kályhában, vagy le is darálhatjuk. Kisebb darabokra vágva akár a gallyak is komposztálhatóak. Így a talaj számára biztosítjuk a tápanyag utánpótlást, és magunkat is megkíméljük a mérgező füsttől. Az avarégetés különben a helyi települési szabályozástól függetlenül, rendeletben tiltott Magyarországon. Kertészkedésre kevésbé fogékonyak részére megoldás lehet a zöld hulladék szakszerű elszállítása, amelyet a szolgáltatók végeznek el.