Színdarabbal lepték meg az időseket a katolikus fiatalok Verőcén – fotók!

0
733

November 22-ére hirdette meg Fejérdy Áron atya, illetve a verőcei Római Katolikus Egyházközség az „idősek délutánját”, ezzel is tisztelegve Verőce szépkorúi előtt. Áron atya az alábbi szavakkal nyitotta meg a programot:

“Nagy szeretettel köszöntöm a katolikus egyházközség nevében a kedves megjelenteket!

Szent Erzsébet napjához közel, úgy gondoltuk, hogy egy közösen töltött délutánnal, s benne meglepetés műsorral szeretnénk megajándékozni községünk idősebb lakóit, azokat a testvéreinket, akik előttünk járják az élet útját.

Ez nem egy új kezdeményezés, hanem, egy régebbi, Alíz néni és Helga néni nevéhez fűződő hagyományt szeretnénk visszahozni vele.

A napokban ünnepelt Árpád-házi Szent Erzsébet különösképpen is kitűnt a szegények és a betegek szolgálatában. Ebben a szolgálatban a kölcsönös szeretetnek az örömét tapasztalta meg és Istennel találkozott, aki maga a Szeretet. Míg a szegények közé ment, hatalmas gazdagsággal találkozott, mert lehetőséget kapott, hogy Jézust szeresse bennük és befogadhatta Jézus szeretetét tőlük.

Idősebb testvéreink életükben különösképpen is tapasztalják emberségünk törékenységét és egyfajta szegénységet, kiszolgáltatottságot, amely a korral jár. Tapasztalják, hogy nehezükre esik a mozgás, hogy nem tudnak mindent úgy elrendezni, mint ahogy régebben, kevesebb az erejük, betegségekkel kell megküzdeniük és gyakran a magány fájdalmával is. Isten valamiképpen megengedi, hogy az élet evilági részének vége felé közeledve, kicsit mint a gyermekek, újra rászoruljunk még jobban egymásra, a testvéri segítségre. Ezzel azonban nem csak alázatossá tesz bennünket, hanem különös ajándékká is azok számára, akik még az élet útjának korábbi szakaszait járják.

Ez tehát a legfőbb gondolat, amit szeretnék ebben a köszöntőben elmondani, hogy idősebb testvéreink nagyon nagy ajándékok számunkra! Nagyon nagy ajándék tetszenek lenni számunkra!

Ajándékok, mert lehetőséget adnak nekünk a szeretet konkrét gyakorlásra. Ajándékok, mert emlékeztetnek bennünket is arra, hogy mindig közösen, összefogva érdemes munkálkodunk, és sohasem gondolhatjuk, hogy mi egyedül elegek vagyunk. Emlékeztetnek bennünket arra, hogy mindig rá szorulunk egymás segítésére, akkor is, amikor még fiatalságunk miatt ezt könnyen elfelejtenénk. Végül pedig azért olyan nagy ajándékok, mert lehetővé teszik, hogy bennük Jézussal találkozzunk, aki különösképpen is azonosította magát azokkal, akik törékenyek és segítségre szorulnak.

Ezzel az alkalommal is, amikor megpróbáltunk ajándékot készíteni, igazából már mi lettünk közben megajándékozva. Néhány hete ugyanis, a katolikus fiatalokkal és gyerekekkel nagy lelkesedéssel készülünk arra, hogy egy színdarabot adjunk elő ezen a délutánon Szent Erzsébet életéről. Ez a közös készülés nagyon jó közösségteremtő alkalom volt, és már most sok öröm forrása lett számunkra.

Amikor gondolkodtam, hogy mit is mondhatnék egy ilyen köszöntőben, kértem Istent, hogy segítsen. Érdekes, talán Szent Erzsébetnek is köze van hozzá, mert egy gyönyörű rózsát mutatott. Egyik reggel, ahogyan a szemináriumunkból a templomba indultam a reggeli zsolozsmára, megakadt a szemem egy szép kis kerti rózsán, amely egészen frissen nyílhatott ki. Az volt benne az érdekes, hogy a rózsa szára és levele már teljesen az ősz sárga színét hordozta, azonban mégis viruló rózsaszín bimbót hajtott.

öszi rozsa
Őszi rózsa – Fejárdi Áron atya fotója

 

Nagyon megtetszett ez a kép. Arra gondoltam, hogy ha sikerül élnünk a kölcsönös szeretetet és újra és újra megélnünk, hogy kölcsönösen ajándékok vagyunk egymás számára, akkor életkorunkra való tekintet nélkül nagyon szép, folyton ragyogó, virágba boruló lehet az életünk. Ezt kívánom mindnyájunknak. Fogadják szeretettel műsorunkat.”

Az eseményre a katolikus fiatalok meglepetéssel készültek, mégpedig a Szent Erzsébet élete című színdarabbal, melyben a szereposztás a következő volt: Erzsébet (Árpád­házi Szent Erzsébet): Pajor Anna, Krónikás: Bednárik Janka, Lajos (Erzsébet férje): Bahil Botond, Zsófia (Erzsébet anyósa): Czinki Anna, Hedvig (Erzsébet komornája): Csitári Kinga, Emma (Erzsébet komornája): Pál Sarolta, Vilmos (a magyar király követe): Fejérdy Áron atya, Bánfi (magyar főúr): Raáb Tamás, Gyula (magyar főúr): Ifj. Dobay Miklós,  Erzsébet kislány: Bednárik Panna, Király (II. András, Erzsébet édesapja): Gábriel József, Gertrúd (Merániai, Erzsébet édesanyja): Szegeczky Veronika, Dajka: Bednárik Luca, Hilda (Gertrúd testvére): Pásztor Molli, Hermann (Erzsébet kisfia): Dobay Pál, Zsófika (Erzsébet kislánya): Pál Réka, Ágnes (Lajos testvére): Bahil Dóri, Berta (Zsófia testvére): Bednárik Luca, Öreg: Csók István, Fiú:  Dobay Pál, Várnagy: Csók István, 1. kislány: Havasi Nóri, 2. kislány: Szegeczky Zsuzsi.

Az “idősek délutánján” készült fotókat itt tekinthetjük meg: