Magyar kultúra napja

0
713

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én. A kézirat tanúsága szerint a Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
A költemény először 1829-ben jelent meg Kisfaludy Károly Aurorájában, a kéziraton szereplő a Magyar nép zivataros századaiból alcím nélkül. Kölcsey munkáinak első kötetében (1832-ben) már a szerző által adott alcímmel jelent meg. Kölcsey Ferenc külön lapokra írta, és kéziratcsomagokban gyűjtötte a verseit. A Himnuszt tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint száz esztendővel később, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.
A Himnusz eredeti kéziratát bemutató kiállítás 2016.január 22-én, pénteken délelőtt nyílik meg a Lenti Városi Művelődési Központ Bánffy termében. Az ünnepségen a polgármesteri köszöntőt követően Fáy Péter, a Kölcsey család leszármazottja tart előadást, majd Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) külön gyűjteményi igazgatója beszél a Himnusz kéziratáról.

Forrás MTI

Mi a magyar kultúra e két gyöngyszemével emlékezünk meg a jeles napról.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6-AiuaCvbg