Valami bűzlik a Dunakanyarban – 2. rész

0
863

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Verőcén a háztartási hulladékok égetése – ami minden esetben súlyosan mérgező és környezetszennyező – napi szintű probléma. Folytatásként összeszedtünk néhány tippet és tanácsot, amivel a helyzet orvosolható. Legyen ez az írás a változás és az összefogás kezdete Verőcén!

A tudatlanság öl

Magyarországon évente 16000 ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés miatt [1], több mint húszszor annyian, mint autóbalesetben. A levegőszennyezés legveszélyesebb összetevői a lakossági műanyagégetésből származnak. A probléma megoldásához mindenekelőtt őszintén nézzünk magunkba: mindent megtettünk, hogy a helyzet megváltozzon? A műanyagégetés okai elsősorban nem anyagiaktól függenek, hanem hozzáállásunktól. Gyakori a tájékozatlanság (tényleg veszélyes?), a lustaság (rádobni könnyebb, mint kidobni), a felelőtlenség (majd elviszi a szél), a rövidtávú gondolkodás (tegnap se ölt meg, ma se fog) és a súlyos tévképzetek, mint pl.:

– olcsóbb így a fűtés – nem igaz, ami füstöl az a kéményben is lerakódik, szűkíti a kéménynyílást, amit vagy drágán javítunk, vagy megöl előbb-utóbb a visszaáramló füst, szén-monoxid;

– kis mennyiség nem árt – nem igaz, többek között a dioxinok felhalmozódnak a talajban és a szervezetünkben, és előbb-utóbb elérik bennünk a súlyos betegségekhez vezető küszöbszintet;

– szerdánként szabad, nem? – nem igaz, száraz kezeletlen fán és háztartási papírhulladékon kívül soha nem szabad semmit égetni, semmilyen körülmények között, se beltéren, se kültéren, a legkisebb mennyiségben sem! Az avarégetés egyelőre kivétel Verőcén, bár Kismaroson és Gödön már azt is betiltották súlyosan levegőszennyező és egészségkárosító hatása miatt.

Fűtési praktikák dióhéjban

Változtassunk hát szokásainkon! Először is termeljünk kevesebb hulladékot: vigyünk szatyrot a bevásárláshoz, kerüljük a túlcsomagolt termékeket! Fizessünk elő a kukára! Az egészségkárosodásunkból származó járulékos költségeink szinte biztosan magasabbak az éves szemétszállítási díjnál. Verőcén is beindult a szelektív hulladékgyűjtés, de használhatjuk a váci szelektív hulladékgyűjtőt is, ahol még pénzt is adnak minden műanyag és fém flakonért. Tömörítsük a hulladékot, tapossuk laposra a palackokat!

Ha pénzügyi körülményeink engedik, szigeteljük házunkat, hogy kevesebbet kelljen fűteni. Kizárólag száraz tűzifával fűtsünk! Nyáron gondoljunk a fűtésre, ne télen, az utolsó pillanatban! Építsünk fedett, déli tájolású tűzifa tárolót és legalább 1, de lehetőség szerint 2 évig szárítsuk a fánkat. Így kevesebbet szennyezünk, de egyben jelentős pénzt is megtakarítunk akár 1-2 éven belül, mert a száraz fából sokkal kevesebb is elég, fűtőértéke sokszorosa lehet a nedves, friss fáénak, ahol az égetés értékes hője a víz felmelegítésére és párologtatására pazarolódik, ráadásul égetésekor sokkal több rákkeltő anyag kerül a levegőbe. Begyújtáshoz papír mellett vagy helyett a dióhéj kitűnően alkalmazható. További részletes fűtési praktikák itt: [2].

Börtön járhat az égetőknek

Ha már mi magunk elsajátítottuk a helyes szemléletet, segítsünk szomszédainknak is! Tájékoztassuk lakókörnyezetünket a veszélyekről, adjuk oda nekik akár ezt a cikket! Merjünk fellépni az egészségünkért! Gondolkodjunk közösen a megoldásokról, minél többen vagyunk, annál nagyobb biztonságban leszünk!

Ha komoly a helyzet és a szép szó nem használ, kérjünk hivatalos segítséget! Községünkben jelenleg is zajlik közérdekű panaszbejelentés alapján indított nyomozás műanyagégetés ügyében. Aki műanyagot éget, nemcsak a saját és környezete egészségét veszélyezteti, hanem komoly büntetést is kockáztat: 500.000 forintra bírságolható (306/2010 (XII. 23.) Korm. rend.) és 5 év szabadságvesztésre ítélhető (Btk. 248. §) az, aki hulladékot éget a kályhában, kazánban vagy a kertben. Ha műanyagégetést tapasztalunk, gyűjtsünk tanúkat és bizonyítékot: filmezzük, fotózzuk le, hívjuk ki a rendőrséget.

Vetessen mintát a kéményből!

Kiss Sándor, a Verőcei Rendőrörs parancsnoka a 2016. január 14-i, légszennyezéssel kapcsolatos lakossági fórumon elmondta, hogy a folyamatban lévő, 40 aláírással beadott közérdekű panaszbejelentés miatt utasította az összes verőcei járőrt, hogy légszennyezési ügyekben mostantól minden esetben menjenek ki azonnal a helyszínre, gyűjtsenek fényképes bizonyítékot és készítsenek jelentést. Hívjuk tehát bátran a járőröket (06-27-375565), a rendőrség szolgál és véd, kérjük rajtuk is számon az ígérteket!

Ha a probléma mindezek ellenére nem szűnik, tegyünk írásos közérdekű panaszbejelentést a Szobi Járási Hivatalnál és a Váci Járási Ügyészségen, minél több tanúsító aláírással. Az Önkormányzat Műszaki Osztályán előkészítettünk ez ügyben formanyomtatványokat. Az írásos közérdekű panaszbejelentés hatására nyomozásnak kell indulnia, aminek szakértői vizsgálat is része. Mivel a műanyagok a kéményben is lerakódnak, a műanyag égetése hatósági ellenőrzés során utólag is minden esetben kimutatható! A vádlottnak ilyenkor a bírságon kívül a szakértői mérések díját is ki kell fizetni, ami akár sokszorosa is lehet a bírságnak.

További információért érdemes felkeresni a Levegő Munkacsoport honlapját [3], de a cikk írói is készséggel állnak rendelkezésre kapcsolódó kérdésekben.

Tóth Réka és Vásárhelyi Gábor

Referenciák

  1. http://www.airclim.org/acidnews/2010/AN2-10/particles-killing-half-million
  2. http://greenfo.hu/hirek/2012/11/25/esszeruen-futsunk-faval
  3. https://www.levego.hu/kapcsolodo-anyagok/soha-ne-egess-hulladekot

—————————————————————————————————————————————————

Brikettálót Verőcének!

2016. január 14-én lakossági fórumot tartottunk, többek között a verőcei légszennyezés ügyében. Ezúton is bátorítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a Verőcei Ötletek levelezőlistára (veroceiotletek@googlegroups.com) és járjon a lakossági fórum sorozatra, ahol Verőce közös ügyeiről ötletelünk, szerveződünk, és remélhetőleg cselekszünk is. Problémáink akkor fognak megoldódni, ha kézbe vesszük az ügyek intézését! Az alábbiakban összefoglalunk néhány ötletet, amik a lakossági fórumon a levegőszennyezés kapcsán felmerültek:

– deklaráljuk központilag, hogy célunk ez a cím: “Verőce műanyagfüst-mentes falu”. Legyen ez falu imázs is akár. Ennek érdekében az alábbi dolgokat lehetne tenni:

– Levegő Munkacsoporttal való szakmai együttműködés, pl. levegőszennyezés-mérés

– avarégetés határozott betiltása (ahogy Kismaros, Göd, Érd, Budapest)

– az égetett rézkábel piacának teljes felszámolása

– lakossági tájékoztatás (szórólap minden háztartásba, kötelező oktatás iskolában, óvodában, családsegítőben, szakmai cikksorozat Levegő Munkacsoport bevonásával, intenzív online kampány, együttműködés a Verőcei Roma Önkormányzattal)

– közösségi brikettkészítő-gép beszerzése, ami segít a fűtés, a tűzifa támogatás és a zöldhulladék kezelés problémáinak együttes enyhítésében

– tűzifa és egyéb szociális támogatások olyan feltételekhez kötése, ami a hosszú távú gondolkodást és a szemléletformálást segíti elő (pl. tűzifa támogatás nyáron és nem télen, és csak a fedett tűzifa tárolóval rendelkezők számára). Ezt össze lehetne kötni akár közösségi tároló építéssel a rászorulóknál.

—————————————————————————————————————————————————

Az írás első és második része a Verőcei Tükör 2016. évi januári és februári számában jelent meg.