Videó: “Ember a hivatás mögött” – Török Máté Fejérdy Áron atyával beszélgetett

0
786

2016. március 5-én, szombaton 19 órai kezdettel a verőcei Művelődési Ház dísztermében a Regejáró Művészeti Klub márciusi sorozatában “Ember a hivatás mögött” címmel Török Máté, a Misztrál együttes tagja invitálta egy beszélgetésre Fejérdy Áron atyát, Verőce közelmúltban kinevezett római katolikus plébánosát. Török Máté Áron atyával a gyerekkoráról, hivatásáról és a mindennapjairól beszélgetett.

Elsőként Török Máté köszöntötte Fejérdy Áron atyát s az első kérdése az volt, hogy miként lehet megszólítani egy papot; hol született, hogyan nevelkedett s mi késztette arra, hogy pap legyen?
Áron atya derekasan állta Török Máté kérdéseit, habár amikor a beszélgetés előtt meglátta a kamerámat, azt mondta nekem, hogy így meg sem fog majd tudni szólalni …
Közben Török Máté gitárja kíséretével egy Reményik-verset adott elő, saját megzenésítésében, majd Áron atya elmondta, hogy öten vannak testvérek- ő a harmadik a sorban; édesapja ortopéd szakorvos (kiemelés tőlem) és Budapesten született.
Szülei gyermekkora óta Isten hitre nevelték és az érettségije megszerzése után jutott arra az elhatározásra, hogy pap lesz.
Közben Török Máté ismét egy Reményik-verset adott elő, majd szóba kerültek az egykori papköltők, mint például Puszta Sándor, aki álnéven írta verseit- eredeti neve Katona Sándor-, aki leányfalui plébános volt, Mécs László, akinek több mint tíz önálló verseskötete jelent meg, halála után pedig Rónai György szerkesztésében 1978-ban az ARANYGYAPJÚ című válogatott verseskötete, mely a papköltő 1971-ben, hasonló címmel megjelent kötetének második, jelentős módon bővített kiadása volt.
Mintegy érdekességként e sorok írója megjegyzi,, hogy Mécs László 1971-ben kiadott ARANYGYAPJÚ című verseskötete napok alatt, az 1982. évi sokkal nagyobb példányszámú ÜZENET hetek alatt fogyott el.
Szóba került még például Harsányi Lajos, Virág Benedek és Csanádi Albert, Albertus Chanadinus (15-16. század fordulója) magyar költő.
Életéről azon kívül, hogy pálos szerzetes volt, semmit nem tudunk, feltehetőleg az 1492-1512-es évek körül élhetett.

Ezek után ismét Török Máté előadásaiban gyönyörködhetett a szépszámú jelenlévő közönség, sőt az egyik előadott dalába még a közönség is „besegített”, közben Áron atya a nagyböjti lelkigyakorlatról mondott el pár szép gondolatot, majd Török Máté ismét több szép dalt adott elő gitárjának segítségével, és a beszélgetés végén megköszönte a közönség kitartó türelmét.

Ketykó István