Királyréten járt az amerikai nagykövet

0
503

Az idén százéves az Amerikai Egyesült Államok nemzeti park-rendszere, ebből az alkalomból járja végig Colleen Bell nagykövet asszony hazánk nemzeti parkjait. Június 27-én Királyréten járt, ahol az Hiúz Házban a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőivel találkozott. A tanácskozás után kaptuk mikrofon végre.

K.G.: Utánaolvastam néhány részletnek a nagykövetség honlapján, és azt látom, hogy nagyon érdeklődik a környezetvédelmi témák iránt. Miképpen lehetséges beépíteni ezt a környezettudatosságot a magyarországi nagyköveti munkába?

C.B.: Több évtizede foglalkozom környezetvédelmi témákkal. Négy gyermek édesanyja vagyok, és nagyon komolyan veszem feladatköreimet. Igyekszem iránymutatónak lenni, így tevékenységeim közt volt a közegészségügy, a mentális védelem, klímaváltozás, kockázatcsökkentő intézkedések valamint a környezetvédelem számos különböző oldala, melyekből tudtam hozni magammal a jelen pozíciómba. Egy módja annak, hogy ezt megtehessem az az, hogy elköteleztem magam, hogy végigjárom Magyarország összes – mind a tíz – nemzeti parkját. A nemzeti parkok a közös érdekek és értékek, a biodiverzitás és a természetvédelem nagyszerű példái. Erősen hiszek abban, hogy ezek a nemzeti parkok fontos szerepet játszanak abban, hogy legyőzzék a klímaváltozást és elősegítsék, támogassák az emberek egészségét, jólétét.

K.G.: Ehhez a gondolathoz kapcsolódva: miként látja a nemzeti parkok szerepét abban, hogy például a gyerekeket egy környezetbarátabb életszemléletben támogassák, látható-e erre példa Magyarországon?

C.B.: Nagyon is látom. Amikor meglátogatom a nemzeti parkokat, látom a sok magyar gyereket, a turistákat, akik egészen messziről jönnek, hogy élvezzék ezeket a csodás parkokat. Hiszek a természetes környezetünkhöz való kötődés fontosságában. Ezzel létrejön egyfajta teljesség vagy jólét érzése. Ez nekem és a családomnak valamiféle spirituálist jelent, egy olyan érzetet, hogy valami önmagunkon túlmutatóhoz tartozunk. És ezen keresztül jön a következő generáció, amely bátor lesz, elkötelezett és viszi tovább a stafétabotot a környezetvédelem érdekében.

Kovács Gabriella és Lakatos Péter

c2
Colleen Bell asszony, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete vendégeskedett a Királyréti Hiúz házban

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rövid megbeszélést is tartottak a Nemzeti Park képviselőivel

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kölcsönös ajándékozások

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A nagykövet asszony interjút adott a helyi sajtónak

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reméljük kedvet kap a nagykövet asszony egy jó börzsönyi kiránduláshoz is

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kis séta után, elengedik a fakitermelés során megmentett havasi cincéreket

 

c4
A havasi cincér amerikai felségterületre lép

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
és ott is marad…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Bajdázó-tónál a védett mocsári teknősökkel volt találkozó

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Bajdázó-tónál

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotók: Révuti Norbert, Aradi Szilveszter