Megtisztult az Ipoly folyó középső szakasza

0
581

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei idén kilencedik alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón július 1. és 3. között. Az Ipolytisztítási akció célja az Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása. A munka konkrét eredményét 110 zsák és több, nagyobb méretű szemét összegyűjtése jelentette a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán, valamint 8 teljes elzáródás elbontása.

A folyó ezen a szakaszon csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, szűk medre kanyargós, és olyan vizes élőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. A part menti fák helyenként a folyóba dőlnek, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett időről-időre több köbméter szemétsziget halmozódik fel.

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?
A folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében is, elsősorban az alsó szakaszon, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel, amelyet jól mutat, hogy több szakaszán a part menti területek a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezik, illetve Natura 2000-es besorolásúak.
Nincsenek pontos információink arra vonatkozóan, hogy szilárd hulladékkal, elsősorban műanyagokkal mennyire szennyezett az Ipoly folyó. Ugyanakkor szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, amely a Duna egyes szakaszain kialakult, ahol több a műanyag hulladék, mint a halivadék: greenfo.hu/hirek/2014/08/19/elkepesztoen-szennyezett-a-duna

A folyótisztítást nem csak a szemét mennyiségének közvetlen csökkentése céljából szervezzük. A sajtón keresztül az akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyieknek, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Célunk továbbá, hogy más szervezeteket is hasonló akciókra ösztönözzünk, amelyhez 2012-ben kiadtuk „Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve” c. kiadványunkat, amely a Magosfa Alapítvány irodájában elérhető (Kismaros/Börzsönyliget, Láng u. 4.).

A bő két nap során 9 kenuval 20 főből álló csapatunk haladt végig a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a szemetet, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is. Az összegyűjtött 110 zsáknyi, vagyis kb. 12 m3 szemetet lerakóba szállíttattuk el. A kenus továbbhaladás érdekében az elzáródásokat 8 helyen bontottuk meg, amely a folyó tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez. A vízi csapatot 3 fős parti egység támogatta és látta el.

Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek?
Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a térségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Ipoly mente iránt.

Alapítványunk az idei akciót részben a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de az áldozatos munkát végző önkénteseink mellett hálával tartozunk a szlovákiai Ipoly Uniónak, valamint Ipolyhídvég, Ipolytölgyes és Ipolyság polgármesteri hivatalainak/önkormányzatainak is a különböző adományokért, segítségnyújtásért.

 

Az akcióról készült képeket Gieszer Richárd, Juhász Lilla és Králl Attila készítették.

IMG_2726 IMG_2801 IMG_2821