Élni muszáj – egy igazán méltó megemlékezés a málenkij robot áldozataira

0
829

A Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából, a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően háromnapos rendezvény és két kiváló filmalkotás keretében emlékezhettünk az ártatlanul megkínzott, szülőföldjétől, szeretteitől évekre vagy akár örökre elszakított embertársainkra, rokonainkra, családtagjainkra.

Arra a csaknem hatszáz emberre emlékeztünk vissza rendhagyó módon, akiket ártatlanul hurcoltak el a Dunakanyarból 1945 januárjában málenkij robotra (“kicsi” munkára) a Szovjetunióba. A hadifogságba esett civilek 16-40 évesek voltak, szinte még gyermek korúakat és nőket is elvittek. A három érintett település, Zebegény, Nagymaros és Kismaros évek óta közösen emlékezik az áldozatokra, idén Kismaros adott helyszínt az eseménynek.

Az Élni muszáj címet viselő, civil honfitársaink szenvedéseinek emléket állító konferencia nyitó napján Buzásiné Delacessa Ivett tanító közreműködésével különleges történelemórán vehettek részt e három település 7. és 8. osztályos diákjai Kismaroson. Míg odakinn – talán a mélyebb beleélést segítendő – szakadt a hó, a százötven fiatal félperces néma vigyázállással tisztelgett az áldozatok előtt. A konferencia címét is adományozó Élni muszáj című dokumentumfilm megtekintése láthatóan elemi erővel hatott a fiatalok zömére. Ezen a napon nyílt meg az elhurcoltak személyes tárgyaiból berendezett kiállítás is, “húsz évig dobozban lévő” archív anyagokat lehetett megtekinteni és meghallgatni, elsősorban a kismarosiak visszaemlékezéseiből és relikviáiból. Emellett a Veritas Történetkutató Intézetnek és az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének, Magyarok a Szovjetunió táboraiban című vándorkiállítása is látható volt. A kiállított tablókról történelmi betekintést nyerhettek az érdeklődők, és – a fotók, idézetek által – közelebb kerülhettek a donyecki szénbányák környékére szállított kismarosiak személyes élményeihez. A rendezők gondolva a fiatal látogatókra, QR-kód segítségével lehetővé tették, hogy az elhurcoltak húsz évvel ezelőtt felvett hanganyagába, így akár saját dédszüleik beszámolójába is belehallgassanak.

 

1 nap_1_tiszteletadas
A Nagymarosi, Zebegényi és Kismarosi 7. és 8. osztályos diákok tiszteletadása az ártatlanul elhurcoltak emlékére – Fotó: Lisztes Edina

 

Szombaton Dr. Bognár Zalán történész, a Károlyi Gáspár Református Egyetem tanszékvezető, egyetemi tanára a málenkij robot kutatója adott elő. A személyes történetekkel gazdagított előadás, rávilágított arra, hogy a szovjet hatalom előre tervezetten, tömegesen hurcolta el jóvátételi munkára a civil lakosságot, köztük a német nemzetiségűeket.

Két dokumentumfilmet mutattak be ezen a napon: az “Élni muszáj” a kismarosi, “A történelem mi vagyunk” a nagymarosi elhurcoltak visszaemlékezéseiből készült, rengeteg archív anyag felhasználásával. Pódiumbeszélgetés követte a filmek premierjét, Szomráky Béla újságíró, Dr. Bognár Zalán történész, Tóth Tamás filmrendező és Neubauer Rudolf Kismaros polgármestere a történelmi események megrendítő feldolgozásának hatásáról beszélgettek. Végezetül Wernerné dr. Varga Orsolya helyi kutató a táborok és hadisírok mai helyszíneiről készült fotóit vetítették.

2 nap_25_tulelo
Jung Károly túlélő, Nagymaros – Dombazában volt a kismarosi férfiakkal táborban – Fotó: Lisztes Edina

 

A Beer Miklós püspök atya celebrálta vasárnapi szentmise szintén a málenkij robot áldozataiért szólt. A szertartást követően Neubauer Rudolf polgármester, Harrach Péter országgyűlési képviselő, a háromnapos rendezvény védnöke, valamint Ritter Imre német nemzetiségi szószóló emlékező gondolatai hangzottak el, majd a kismarosi 8. osztályosok és a templom vegyes kórusának műsorát kísérhették figyelemmel az emlékezők. A nap következő állomása a Kismarosi Ciszterci Orvosi Rendelő falán elhelyezett, a málenkij robotra elhurcoltak neveit viselő márványtábla és emlékhely megkoszorúzása, valamint a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat által nyert pályázatból megépült lépcső felavatása volt. A háromnapos rendezvény záróakkordjaként közös ebéden és kötetlen beszélgetésen vehettünk részt.

Több résztvevő is megjegyezte, mekkora örömmel éli meg, hogy hosszú évtizedek után végre valóban elkezdődött a málenkij robot át-, meg-, és kibeszélése itt, a Dunakanyarban. Sokakban most állt össze a kép a tágabb és szűkebb politikai összefüggéseket illetően, de olyan is akadt, aki lélekben egy közvetlen hozzátartozójához került közelebb a konferencia és a filmek által. Az Élni muszáj és A történelem mi vagyunk című dokumentumfilmek ugyan sebeket tépnek fel, de a gyógyulás csak így kezdődhet el.

20170115_ (138)
Ünnepi mise 2017. január 15-én, a Kismarosi templomban – Fotó: Váli Miklós

 

A háromnapos rendezvény főszervezője Dr. Néder Sarolta volt, a kiállítás grafikai terveit Bittner Meenakshi Dóra és Tóth Tamás készítette. Közreműködtek: Lisztes Edina, Liebhardt Petra, Révuti Norbert, Amygdala Projekt, Köménymag nyomda, 2M Design, Patak Vendéglő és a Kismarosi Művelődési Ház csapata.

A kiállítás forrásanyagát magánszemélyek és a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény bocsátotta rendelkezésre. A támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította a politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából.

A történetekből könyv is készül, amelynek bemutatója alkalmával az érdeklődők a kiállítást és a filmeket újból megtekinthetik .

A Dunakanyarban élő svábok “virtuális múzeumaként” az esemény honlapot is kapott, a www.elnimuszaj.hu folyamatosan újul és bővül.

Az eseményről az M1 híradója is beszámolt.

 

Az első nap képei (2017. január 13.)

A második nap képei (2017. január 14.)

A harmadik nap képei (2017. január 15.)

[su_box title=”Koszorút helyezett el az elhurcoltak emléktáblájánál ” box_color=”#000” title_color=”#fbf9f8″ radius=”10″]

Kismaros Önkormányzata nevében Neubauer Rudolf polgármester, a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Erdővölgyiné Zachinger Melitta elnök és Andresz Györgyné alelnök, a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény képviseletében Bányai Zoltán és Dr. Dabóczi Ákos, a Nagymarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete, Nagymaros Önkormányzatának képviseletében Petrovics László polgármester és Mádliné Szabó Katalin alpolgármester, a 950-s számú Szent Gellért Püspök Cserkészcsapat nevében Maurer Mihály cserkészparancsnok, a Nagymarosi Sorstársak nevében Gergelyné Kmetty Ágnes és fia, Gergely Tamás (túlélők hozzátartozói), a Zebegényi Német nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Faludi Károly elnök és Himmerné Ritzl Mária, Zebegény Község Önkormányzata nevében Krebsz Gábor alpolgármester és Gangl Krisztina, a zebegényi Sonnerblumen Hagyományőrző Alapítvány képviseletében Paulisineczné Willem Vera és Bényiné dr. Himmer Márta, Szokolya Község Önkormányzata nevében Némethné Pintér Csilla polgármester és Lucza Gergely alpolgármester, a Nemzeti Emlékezés Harangja nevében Pálmai Béla elnök. Díszőrséget a Horthy Miklós Társaság adott. Utóbbiak részéről vitéz Kovács György Antal alelnök és vitéz Schneider József helyezett el koszorút.[/su_box]