marosi málna



Lanner csók

Lanner csók

Végre-végre ismét lesz Zenés Vendégség Kismaroson a Lanner Kvartett-tel! Aki nem tudná, hogy mi ez, annak figyelmébe ajánlom a Kikiáltó tavalyi interjúját Kostyál Péterrel, aki bevezetett bennünket ennek a nagyszerű kulturális eseménynek a titkaiba. Egyszóval nemcsak a kvartett készül a vasárnapi koncertre, hanem én is. Megnéztem, mi minden nyersanyagom van itthon, és nekiálltam süteményt sütni … Folytatás

Ezt mindenki megkívánta!

Ezt mindenki megkívánta!

  Még ilyet nem éltem. Zsuzsi fölrakta a hétvégén sütött szalagos fánkját az ”egyik legtöbbet látogatott közösségi oldalra”, és azóta mindenki ezt akarta megkóstolni a hozzávaló barackhabbal egyetemben. Ez utóbbi Kismaroson különösen számottevő recept, hiszen a mai harmincasokig bezárólag nem szaladgált olyan gyerek a faluban, akinek a fánk és a hab – így együtt –  … Folytatás

Cipósütögetés

Cipósütögetés

A receptet Bettitől kaptam, és elég nehéz volt elképzelnem, hogy ebből valódi kenyér születik. De az lett belőle, a képen is látható, milyen mosolygós cipó készült el. Bátran vágjon bele bárki, aki kedvet érez a házi kenyérhez, garantált a pompás, friss kenyér, és még izzadságcseppeknek sem kell a dagasztóteknőbe – akarom mondani a keverőtálba – … Folytatás

Málna, ha volna

Málna, ha volna

Nem azt akarom mondani, hogy nincs… szó se róla, szezonjában, málnaárusokba ütközünk úton útfélen, a marosi málna híres volt már az 1800-as évek végén is, a pesti piacokon nagyon keresett áru volt. Azóta a mindenféle külföldi egzotikus gyümölcs betörése és a málna nehezen szállíthatósága is hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb fogy – helyben is, sajnos. Egyre … Folytatás

Eperözön

Eperözön

Az idei epertermés igazán bőségesnek mondható. Nem győzöm cipkázni, hogy különféle finomságokat készítsek belőle nap-mint-nap. Nem mintha nyersen, amúgy natúr ne volna ez a gyümölcs az egyik kedvencünk. Mi az apró szeműt szeretjük, amivel ugyan több a macera, de összehasonlíthatatlanul édesebb nagy szemű társainál. Ilyenkor egy héten 2-3-szor készítek eperkrém-levest, ami gyümölcslevesként és üdítő desszertként … Folytatás

Zöldség vagy gyümölcs? – A rebarbara

Zöldség vagy gyümölcs? – A rebarbara

Már régen megígértem a rebarbara feldolgozásának módjait, de mindig jött valami aktuálisabb dolog. Most nem engedem ki a kezeim közül ezt a lapulevélhez hasonló növényt, aminek a termesztéséről is érdemes szót ejtenünk. Mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Saját tapasztalat is, hogy sok fény kell a növénynek, akkor … Folytatás

Zöldségvirág

Zöldségvirág

Ezt a vegetáriánus, mutatós ételt Stummer Judit küldte, azzal a megjegyzéssel, hogy hátha valaki húsvétra vagy húsvét előtt szívesen megsüti. Megjegyzem, mirelit vajas tésztából is kiválóan elkészíthető, akkor a tészta receptjét el lehet hagyni. Gyönyörű étel, még az is kedvet kaphat hozzá, aki nem veti meg a húst sem. Szerintem a húsvéti sonka mellé is … Folytatás

Mi a titka? (a bajor krumplisaláta)

Mi a titka? (a bajor krumplisaláta)

Talán többen emlékeznek Kismaroson a Rottensteiner családra. Nagyon pártolták a gyerekfutballt, és időnként jótékonysági rendezvényeket szerveztek a sportegyesület javára. Ilyenkor a ház asszonya – Szilvia –  saját készítésű bajor krumplisalátát készített hatalmas vödrökben, én pedig azóta is kerestem ennek a salátának a titkát. Pedig nagyon egyszerű. Húslevesnek hívják, vagyis a főtt krumplit meleg húslevessel kell … Folytatás

Karácsonyi sütés-főzés

Karácsonyi sütés-főzés

Karácsonyi sütés-főzés, ünnepi készülődés, ahogyan régen, és ahogyan most nincs rá idő.   A lakásban repkednek az angyalok, kikeményített kézimunkák sorakoznak, és telnek a dobozok a sok földi jóval. Évtizedek óta így megy ez ebben a házban, akár esik a hó, akár nem. Irigylésre méltó jó ízlés, fantázia, munkabírás és hagyományőrzés a kismarosi Szabadság utcában. … Folytatás

Erre csörög a dió…

Erre csörög a dió…

Az idén nem panaszkodhatunk, bőséges volt a termés, szemben a tavalyival. Úgyhogy a hosszú téli esték most kopácsolással telnek, hogy az ünnepre jól zárható dobozban rendelkezésre álljon a finom csemege. Ugyanis karácsonyi időszakban fogy a legtöbb dió, de fagyasztóban is tárolható akár egészben, akár darálva. A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamint, és kiemelkedő mennyiségű … Folytatás