És lőn a bajgli

0
1764
?És lőn a bajgli??, meg többeiglibiek?

Nemhiába emlegette Lilla a bejgli hiányát az amerikai beszámolóban. Nincs magyar karácsony bejgli nélkül. A címben emlegetett szállóige, pedig nem mástól ered, mint Benedek Miklós színművész édesapjától Benedek Tibortól, aki jellegzetes hanghordozásában adta elő kabarétréfáját a ?bajgliről?.

beigliNemhiába emlegette Lilla a bejgli hiányát az amerikai beszámolóban. Nincs magyar karácsony bejgli nélkül. A címben emlegetett szállóige, pedig nem mástól ered, mint Benedek Miklós színművész édesapjától Benedek Tibortól, aki jellegzetes hanghordozásában adta elő kabarétréfáját a ?bajgliről?.

Azt mondják, ahány ház, annyi bejgli. Megint nagymamám receptkönyvéhez fordulok, ugyanis abból sütök sok-sok éve. Hozzávalók 1 kg jó minőségű simaliszt, 25 dkg vaj vagy libazsír, 20 dkg cukor, csipet só, 1 egész tojás, 3 sárgája, 3 dkg élesztő, s annyi tejföl, hogy jól gyúrható tészta legyen. (Az egyik legeslegeslegjobb falubéli sütőnagyi bejgli-hozzávalói: 1 kg liszthez, 20 dkg ráma margarin, 20 dkg zsír, 15 dkg cukor, 2 egész tojás, 3 dkg felfutatott élesztő, tejföl) A tejben fölfuttatott élesztőt előző este összegyúrjuk a hozzávalókkal, és hideg helyen pihentetjük. Másnap kinyújtjuk és megtöltjük. Mindkét tölteléket tejjel és cukorral fölfőzöm, ízesítem citrommal, mazsolával, vaníliával, esetleg aszalt gyümölcsökkel ? főleg szilvával. A töltelék is hideg legyen! A fenti adagból 2-2 nagyobb, vagy 3-3 kisebb tekercset készíthetünk. A tetejét megkenjük tojással, megszurkáljuk villával és megsütjük. (a kézikönyv szerint a bejgli repedésének okai a következők: túl puha a tészta és a töltelék, sok a cukor a töltelékben, túlkelt a tészta, hideg a sütőtér, szoros a tekerés, nem szurkáltál rendesen) Bár mindezeket száz éve tudom, nekem is hol megreped, hol meg nem, úgyhogy fiatal kezdő háziasszonyoknak nem kell kétségbeesni, ha nem úgy sikerül, ahogy számítottak rá. Velem megtörtént, hogy olyan laposak lettek a rudak, hogy a sógorom nemes egyszerűséggel strandpapucsnak titulálta őket.

Marosi Málna