Karácsonykodó

0
1231
advent2010-12-16_036b_f-kovacsGabriella
A hó fogsága Kismaroson most jó. Van idő a gyerekekkel játszani vagy alkotni apró-cseprő remekműveket. TV, DVD lejátszó most nincs (a laptopot titokban, este veszem elő, vagy ha a kicsi alszik napközben). Nálatok ez hogy van? Hirtelen több idő jut varázslásra: gyermekeim arcára mosolyt varázsolok én, ők az enyémre – a mézeskalácssütés, a lakást díszítő kis fityfirittyek elkészítése mind-mind alkalom a közös készülésre, Várakozásra, mely a Karácsonnyal éri el fénypontját. Azonban mindig kialakítunk közösen egy meghitt sarkot, mely emlékeztet. Apró örömök sora – erre fektetem a hangsúlyt ilyenkor, lesz persze meghitt családi Szenteste, de előtte, utána ami van, az legalább annyi élményt kell, hogy nyújtson, mint maga a fő attrakció, az ajándéközön.


Varázslat

advent2010-12-19_035b_f-kovacsGabriellaA hó fogsága Kismaroson most jó. Van idő a gyerekekkel játszani vagy alkotni apró-cseprő remekműveket. TV, DVD lejátszó most nincs (a laptopot titokban, este veszem elő, vagy ha a kicsi alszik napközben). Nálatok ez hogy van? Hirtelen több idő jut varázslásra: gyermekeim arcára mosolyt varázsolok én, ők az enyémre – a mézeskalácssütés, a lakást díszítő kis fityfirittyek elkészítése mind-mind alkalom a közös készülésre, Várakozásra, mely a Karácsonnyal éri el fénypontját. Azonban mindig kialakítunk közösen egy meghitt sarkot, mely emlékeztet. Apró örömök sora – erre fektetem a hangsúlyt ilyenkor, lesz persze meghitt családi Szenteste, de előtte, utána ami van, az legalább annyi élményt kell, hogy nyújtson, mint maga a fő attrakció, az ajándéközön.

Felemelkedés

advent2010-12-16b_004b_f-kovacsGabriellaRohanunk, dolgozunk, bevásárlunk – jaj, ugye még nem zárt be… ugye még van abból a felhúzós játékból… – megrendeljük, elhozzuk, elpakolunk. Helyes, helyes, csak hogy az elkövetkezendő napok, hetek a test s lélek tánca, azaz ne csak testi táplálékokra összpontosítsunk, legyen alkalom a lelkek táncára is – beszélgessünk egy jóízűt, őszintét. Tudom, oly sok a tennivaló – de vonjuk be a családot, hogy ne merüljenek le energiatartalékjaink pont az ünnepekre, mikor rokonmustra hegyek lesznek, s mindenki megállapítja: de jó itt nálatok… pihenj többet drága Icukám, olyan fáradtnak tűnsz… Az ajándékok özöne ne csak az elmulasztott idő pótlásául szolgáljon. Legyen ez az elkövetkezendő időszak igazi felemelkedés – hétköznapi énünk fölé való emelkedés.

Érzékenység

advent2010-12-19_030b_f-kovacsGabriellaKérdezzük meg a szomszéd nénit, van-e mindene, kell-e segíteni a bevásárlással. Ha valaki elakadt az úton, vegyük a fáradtságot s álljunk meg, talán valóban tudunk segíteni. Igenis van gyors mézeskalács recept, igenis elég ha az ünnepek után vasalom ki a vendégeknek szánt ágyneműt is… Szóval a nagy készülődésben legyünk racionálisak, s amennyire belefér, lazítsunk egy kicsit itt-ott. Egy esti program feltölt, ha más nem, egy együtt meghallgatott lemez is jutalom, pihenés. Ha most jobban odafigyelünk önmagunkra, kicsit befelé fordulunk, s meghalljuk évközben elfojtott énünk üzenetét, egymásra hangolódni is könnyebb lesz… Az én angyalom ezt mondta egyszer nekem.

Boldogság

A hó fogsága most jó. Megtanít arra, hogy a csend is jóbarát, a fehér is csodás szín, s a hideg, a fagy is mesés lehet. Sétákra, szánkózásra hív minket e havas birodalom, s talán az együtt töltött idő nem panaszkodásra, nem az elmúlt év leltározásával telik, hanem önfeledt, igazi örömünneppé válik. Öröm Ünnep. Boldogságról kár beszélni, az csak egy-egy pillanat, s ritka nagyon. Sok kis apró örömteli pillanat – az igen, arra lehet törekedni, s mint a mesében, meghallhatjuk az angyalok táncát


Fotók: Kovács Gabriella

Kapcsolódó anyag:
Karácsony 2010 – Képgaléria