Mindenki fája

0
2559

Egy valamit meg kell érteni. Nincs külön zöld érdek, falu érdek, civil érdek meg ilyen-olyan érdek. Egy ésszerű érdek van, mégpedig az, hogy élhető, egészséges környezetben, összetartó és egymást tisztelő közösségben éljünk. Mi, az Öregjeink és a Gyermekeink.

zldekfaja_foto_Aradi_Szilveszter
Fotók: Aradi Szilveszter

 

Ha nem vigyázunk féltékenyen az értékeinkre, egyszer csak nem lesz semmink. Gondoljunk bele: egy fa árnyékot ad,  leköti a port, így tisztítva meg a levegőt, amit belélegzünk, búvóhelyet jelent a madaraknak, megköti a talajt, visszatartja, késlelteti az esővíz lefolyását, hogy az ne rögtön zúduljon a patakokba, oxigént termel és nem utolsó sorban gyönyörködtet. Ezeket mindenki élvezi, zöld és nem zöld egyformán. Tudomásul kell venni, hogy az ember olyan mértékben pusztítja a saját élőhelyét az életmódjával, hogy rövidesen nem lesz hol élnünk. Ha kivágtuk az utolsó fát, ha kikotortuk, kibetonoztuk, szennyvízzel telepakoltuk az utolsó patakot, ha legyomírtóztuk az utolsó tavaszi vadvirágot, ha lelőttük az utolsó vadat is, kérdem én mit fogunk enni, inni, belélegezni? Eurót, dollárt, netán svájci frankot? Mert ugye GDP-vel nem lehet jóllakni.

fejlesztes_foto_Aradi_Szilveszter

 

Kedves falumbeliek! Minden kismarosi fa olyan mint egy bankbetét, egy piszok jó befektetés az élhető jövőbe. Az utódainkéba. Ha minden fának átvágjuk a gyökerét, ha mindet kiszárítjuk azzal, hogy lekövezzük a környékét, ha egy sok éves fát habozás nélkül lecserélünk egy fröccsöntött kőkoporsóra, mi marad utánunk? A Liget utcai fenyők meg csendben kimúlnak, mint azok a hős Kismarosiak, akiknek az emlékét idézi, minthogy az egyik hazatérő kétkezi munkájával lettek ültetve. És ezért még több milliót ki is fizettünk… Most nem vagyok büszke.

fejlesztes2_foto_Aradi_Szilveszter

koporsk_foto_Aradi_Szilveszter