?Régi mesékre emlékszel-e még??

0
1352

rdoszRendezgettük a szekrényben a  régi magnókazettákat és megtaláltuk a 14 évvel ezelőtt vásárolt videokameránk pici kazettáit. Sok kedves családi esemény került elő. Kis unokáink első hetei- hónapjai, születésnapok, karácsonyok, évfordulók. Sok örömteli és meghatott percet éltünk át, amikor most újranéztük őket, mert némelyikről már el is feledkeztünk. A gyerekek és mi is szembesültünk az idő múlásával, de ez természetes. És akkor rátaláltunk!


Gyuri fiunkon nem fog ki a technika, egy kompatibilis szerkezettel számítógépre tette, CD-re írta az egykori RÉDOSZ névvel szereplő kazetta-sorozatot ( katt a videókra a címlapon és már indul is…). A RÉDOSZ elnevezés régről ered, így nevezték el magukat az egykori  kismarosi ifjúsághoz tartozó énekelni, mulatni és nem utolsósorban együtt lenni szerető fiatalemberek. Jelentése biztosan mosolyt fakaszt: Részeg Disznók Országos Szövetsége. Ám nem alkoholizáló, mindennap részegen fetrengő fiúkat takar ez a név, hanem csodálatos hangú, jókedvű, összetartó és óriási repertoárral rendelkező kismarosi baráti társaságot. Nem szeretnék kihagyni senkit, és ha valaki olvassa ezt az írást és hiányosnak találja, kérem, szóljon!

 

{youtubejw width=”300″ height=”250″}aPlOLmON0dM{/youtubejw} {youtubejw width=”300″ height=”250″}GXS5gXRAJFk{/youtubejw}

Marus napok 1999 Rédosz 1. rész (Folytatásban több videó)

Öregek napja és Marus napok 1999

Harmonikás Wiesner Gyuri (Gyeszvaj), aztán Sárkány Gyuszi (Gyökér), Baradlai Matyi és Dini, Nagy Sanyi, Mester Doda, Mester Pisti (Sigya), Andresz Gyuri (Riki), Wiedermann Dini, Bonifert Tomi (Göröcs), Gyarmati Zoli (Eper), Lang Gábor (Gocska), Beja István (Pipás), Pápai Csaba, Hoffmann Géza (Hofi).

Azért a pincepartik alkalmával történt egy-két elhajlás, de ez megbocsátható volt. Kezdetben figyelmeztették ugyan egymást a mértékletességre, de a kismarosi borok kóstolgatása után sokszor olyan cselekedetekre vetemedtek, amelyek anekdotái az óta is keringenek.

Egy alkalommal kiakasztották a kiskapukat, és össze-vissza cserélték őket a faluban, Keszei Károly bácsi is ugyancsak csodálkozott mikor a tragacsát a háztetőn, a kéményhez kötözve találta. Pincepartik után indultak szerenádozni az éppen soros ?halálos szerelmük? tárgyához. Gyönyörű szerenád dalok maradtak fenn.

Ebből a korosztályból elment már a harmonikás, Nagy Sanyi gyönyörű basszus hangjával, a Baradlai fiúk, Wiedermann Dini, Mester Pisti, Doda.

Ez a mi korosztályunk, de az ominózus felvételen az ?öregek? is énekelnek, sajnos közülük is sokan elmentek már. A mi korosztályunk tőlük örökölte meg a dalokat. Ezeket a dalokat máshol nem ismerik, csak csodálkoznak, mikor hallják,

Nincs már a filmen köztük Mester Ali bácsi, akinek hangja felejthetetlen, és testvérével Dodával utánozhatatlanul tudtak énekelni.

A filmen látott Pierer Dezső, Poldauf Medárd bácsi, Rixer Frédi bácsi, Mester Karcsi (Kufi), Mester Pisti, Doda, Beja Riki bácsi, Wiesner Imre (Mikus), Máté Zoltánné (Baba), Hertai Gyuszi már fenn énekelnek az égieknek.

És nincs már Végvári Lajosunk (Bozambó), Lombos Tibi bácsink, Rudolf Janink, akik az akkori borversenyben zsűrizték a borokat, és üres a széke Hallinger Lacinak, Szever Jancsinak, Hrabala Jenőnek és Gyöngyösi Jóskának is. Milyen jó őket legalább így látni és emlékezni rájuk! Nagyon sokat hagytak ránk! Nemcsak a gyönyörű dalokat, hanem sugárzik róluk az együttlét és az együtténeklés öröme. Sok mindent átéltek, és megéltek együtt életük folyamán, de az éneklés szeretetét nem tudta kiölni belőlük semmi.

Rixer Freda bácsi nem sokkal a halála előtt behívott hozzájuk. Átadta nekem azt a kezdő hangot adó sípját, melyet ő használt kórusvezető korában.

-Segítsen téged!- mondta, mikor kezembe adta.

Ez a síp kötelez! Nem veszíthetjük el a ránk hagyott örökséget! Meg kell becsülnünk, őriznünk kell, és tovább kell adnunk.

 

Frédi bácsi, kinek fogom én átadni ezt a sípot?


Andresz Györgyné-Zsuzsi