Ár a Dunán – friss hírek

0
1006
duna_aradas_kismaros2011-01-16_007b_f-kovacsgabriellaA januárban szokatlan felmelegedés hatására 3750 négyzetkilométerre nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. A Dunán várhatóan több árhullám vonul le, a felső Duna-szakaszon harmadfokú, Esztergomtól lefelé pedig már csak elsőfokú készültségi szintek alakulnak ki. A legmagasabb vízállás az előrejelzések szerint 680 cm lesz a Dunán.
Budapesten hétfő hajnaltól várható a rakpart fokozatos víz alá kerülése majd keddre a teljes elöntés. A vízügyesek arra számítanak, hogy a folyó szerdán tetőzik. Az ezt követő apadás, a Duna felső szakaszain kialakult több árhullám miatt lassú lesz.
Ajánlott a hírek figyelemmel követése.

Friss, vasárnap (jan. 16): Kismaros Dunamenti részén, az alacsonyabban fekvő telkeken már megjelent a víz. Az utcák egyelőre járhatóak. A folyóhoz legközelebbi házaknál biztosan szükség lesz a védekezésre. A Duna tetőzése később várható, a vízszint emelkedni fog még.

Friss, hétfő (jan. 17): A hajóállomáshoz már nem lehet lemenni, a kerékpárúttól a Duna felé a legtöbb telken megjelent a víz.
A Nagymarosi vízmércén valamivel az I. fokú készültség feletti (~550 cm) tetőző vízszint várható.

A folyó tetőzése Nagymarosnál kedd (jan. 18) este 542 centiméteren várható, a legfrissebb MTI hír szerint.

Friss, kedd (jan. 18): A kerékpárút vonalát nem lépte át a víz, az emelkedés várhatóan a hajnali órákban megáll. A hydroinfo legfrissebb adatai alapján 533 cm volt a vízszint reggel.

Bővebb árvízi információk erre…

Vasárnapi (jan.16) képek erre…

Hétfői (jan. 17) hírek az MTI oldalán…

Keddi (jan. 18) képek erre…

Legfrissebb (szerda-csütörtök január 19-20) képek erre…

Úgy tűnik, Téltábornok száraz időt hoz a hétvégére ( jan. 21-23). Időjárás előrejelzés erre…

Kisduna info

Fotó: Kovács Gabriella