Nagy gázban egy kismarosi

0
619
MofettaSzéndioxidhoz azon kívül, hogy lélegzem (amíg csak bírok, és hagyják), eddig egyszer volt szerencsém, mégpedig a Bakonyban, mikor az Alba Regiában barlangásztam.

E barlang híres arról, hogy az alsóbb részein a széndioxid tartalma a levegőnek, igen magas. Pont olyan, mint egy borospince, amiben a jóféle nedűk forrni kezdenek. Hót nyugisan mászva is azt tapasztaltuk, hogy lihegünk, mint a válogatott a 90. percben. Ilyenkor érdemes gyertyát gyújtani, és ellenőrizni a gáz mennyiségét, hiszen könnyen baj is lehet abból, ha nem vigyázunk.

Mofetta_Elcsarnok_foto_Aradi_SzilveszterMofetta_medence_foto_Aradi_SzilveszterMofetta_nyakonontjuk_a_gyertyat_foto_Aradi_Szilveszter

Mofetta – széndioxid gyógygázfürdő Mátraderecskén

A mofetta nem más, mint egy vulkáni utóműködés féleség, mégpedig természetes széndioxidos gázkiömlés. Persze ebben a gázkeverékben még sok másféle anyag is lehet, amelyek a bőrön át, vagy légzéssel a véráramba jutva gyógyító hatásúak. A mai Magyarország területén egy helyen, Mátraderecskén van mofetta – Erdélyben meg van vagy ezer – , amelyet a CO2-n kívül még radonnal spékelt meg a Jóisten. A radon rádioaktív gáz, amely kismennyiségben, kontrolláltan alkalmazva gyógyhatású, gyógyszernek nem minősülő készítmény.

Mofetta_eddig_vagyunk_gzban_foto_Aradi_SzilveszterMofetta_medence_lepcso_foto_Aradi_Szilveszter
Mofetta_a_vszjelzo

Mivel a széndioxid nehezebb a levegőnél, ezért a felszínre jutva, szinte vízként viselkedik. Ottjártamkor nekem is bemutatta az egyik helyi erő, hogy a – képen is látható – medencében derékig ér a cucc. A gyertya ugye elalszik, ha lebuktatjuk a gázba. De nyakon is lehet önteni egy pohárnyi CO2-vel, attól is kihúny. Ennek a jelenségnek tudható be, hogy ha letelepszünk a medence egyik padjára, a fejünk a levegőn van, testünk pedig fürdik a gyógygázban. Pancsolás közben kitágulnak az erek, úgyhogy kellemes meleg járja át a végtagokat.

Az 1999-ben gyógygázzá minősített mofetta, kiválóan alkalmas a végtagok, a verőér, visszér- és nyirokér betegségeinek, a cukorbetegségekhez társuló érszövődmények valamint, helyreállító érműtét és katéteres értágítás  rehabilitációs kezelésében. Továbbá Raynaud szindróma, vénás elégtelenség, trombózis utáni szindróma, nyirokkeringés zavara és nehezen gyógyuló végtag fekélyek gyógyításában is sikerrel alkalmazható a kezelés. A széndioxid kúra ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdőkével. Egy kezelés ára 1500 Ft, jelenleg a TB még nem támogatja.

Matraderecske_foto_Aradi_Szilveszter

Nagyon szép tájon, a Dunakanyartól mintegy 130 km-re találjuk Mátraderecskét, a Kékes lábánál. Egyenlőre szállás csak magánházaknál van, a hotelt még nem sikerült megépíteni. Bővebb információk erre…

Fotók: Aradi Szilveszter