Igenis van miért szeretni a telet!

0
1816
forralt_borMinden évszaknak megvannak a szépségei. A tél dicséreténél azonban jobban össze kell szedni a gondolatainkat, mert a fagy, a korai sötétedés, a hideg szél nem tartozik a legnépszerűbb időjárási viszonyok közé.

De vannak ám jó dolgok is! Szánkózni, korcsolyázni, izgatottan készülődni a farsangi mulatságra vagy épp bekuckózni a meleg szobába egy jó könyv társaságában. Bármivel foglalatoskodunk, egy dolog minden tevékenységünkhöz úgy passzol, mint a borsó meg a héja: egy bögre meleg, fűszeres forralt bor. A téli hangulathoz hozzátartozik, mikor a fahéj, a szegfűszeg, a narancs külön-külön is fantasztikus illata összekeveredik, egy még íncsiklandóbb elegyet alkotva.

Ahány ház, annyi szokás. Ez a mondás a forralt borra különösen igaz. A régi receptek, a tájegységenként eltérő szokások illetve az egyéni ízlés alapján millió féle forralt bornak hívott ital készül telente, melyek néha csak az alapokban egyeznek. Forróak és bor van bennük. Ezen kívül leggyakrabban cukrot, mézet, különböző fűszereket, gyümölcsöket és azok levét, vizet, teát, tömény szeszt, esetleg magokat főznek bele. Extrém esetben még akár kolbász is kikandikálhat a lábasból.

Az alapanyagok összefőzésének sorrendjére is többféle verzió létezik. Az alaprecept szerint először melegíteni kezdjük a bort, majd ízesítjük. De készülhet úgy is, hogy első lépésként pici vízben karamellizáljuk és fűszerekkel bolondítjuk meg a cukrot, majd felöntjük a borral. Tulajdonképpen a készítésnek két fontos szabálya létezik: az ital alapja mindig jó minőségű bor legyen, amit – ha szeretnénk megőrizni az alkoholtartalmát – soha nem szabad forralni.

Bármivel ízesítjük is, és bármilyen sorrendben tesszük bele a hozzávalókat, ez a fantasztikus, édes, fűszeres ital igazán alkalmas arra, hogy felvértezzen a téli hideggel és a depresszióval szemben. Ne felejtsünk hát szorgalmasan fogyasztani belőle, amíg tart a hideg. Kiderül majd, hogy nem is olyan rossz dolog a tél.

Sípos Alexandra