Élnek a kiskutyák és gazdákra várnak

0
978

nemetjuhasz_4-3Január 28-án délután futott be szerkesztőségünkbe az a bizonyos e-mail, melyben Soóki Ildikó segítségünket kérte egy németjuhász anya és tíz kicsinye életben maradásáért.

I.    Előzmények

Bejött a kutya a kertbe ? többször is, vagy két héten át, míg végül kipattant az isteni szikra? kihasználva szerkesztői mivoltomat, fel a Facebookra a kiskutyát ? így lett meg ripsz-ropsz Hézag gazdája, aki nagy örömmel fogadta posztolásunkat? Más dolog persze, hogy Hézag ugyanúgy kolbászol jobbra-balra, de persze már csak lent a faluban, nem Börzsönyligeten. Vagyis hazatalál. Sima ügy.  Aztán persze ott volt Fityisz, a végtelenül védtelen, aki megkerült, de kóborlásai során valaki elüthette, mert sántít(ott), de rendbe jön.

II.    Leszállt az éj

Jan 28 Délután futott be szerkesztőségünkbe az a bizonyos e-mail, melyben Soóki Ildikó segítségünket kéri egy németjuhász anya és tíz kicsinye életben maradásáért: ?A királyréti kisvasút Paphegy állomásán szült meg egy kóborló németjuhász. A kutya gyönyörű, szelíd, csak nagyon vékony. Abban bízunk, hogy van gazdája és nem a vemhessége miatt lett kitéve az erdőbe. Szeretnénk megtalálni a kutyus gazdáját, a piciknek pedig új gazdikat keresni. Az állomáson sajnos több okból sem maradhatnak. Paphegyen nagyon hideg van, csak egy kis faházat tudtunk összeütni. Fontos lenne sürgősen olyan helyre kerülniük, ahol folyamatosan lehet etetni az anyát, mert kilenc kölyköt etetni és melegen tartani nagyon megterhelő neki.?

IMG_5187_01

Jan 28 19:30 Feltettük a fenti levelet fotóval együtt a németjuhász családról, bízva abban, egy-két ember megosztja ismerőseivel, ezzel is növelve annak esélyét, hogy gazdáját esetleg megtaláljuk.

Jan 28 20:30 Teljes meglepetésünkre 13 megosztás és számos Tetszés született. Ezt már megköszöntük, s megindultak a bejegyzések (kommentek). Innentől kezdve felpörögtek az események? Néhány bejegyzést a teljesség igénye nélkül idéznék:
?Én sajnos az ország másik szegletében lakom, de remélem, hogy sikerül nekik egy ideiglenes befogadó vagy állandó gazdi vagy valami szorítok értük?
?Ott vannak most a kutyák? Tel. szám kellene nekem, aki ott van a közelben és tudja, pontosan, hogy hol vannak!!!?
?Jövő hétre -18 fokot mondanak. Veszélyben van az életük. A kicsiknek, és az anyaállatnak is. És ennie sincs mit szegénynek.?
?Kint van Paphegyen egy kollégám, várja a megmentőket!! Hálás köszönet mindenkinek!!!!?
??Mennyi időre kellene befogadni őket, mennyi pici kutyus van?? Én Vasban lakom, szívesen segítenék!!?
Aggódás, együttérzés és rengeteg szeretet tűnt ki mindenki hozzászólásából ? még Németországból is jött érdeklődés ? köszönet a fordításoknak. Addig-addig olvastuk a bejegyzéseket, hogy elhatároztuk, elhozzuk a kutyacsaládot s átmenetileg felkaroljuk őket.

IMG_5185
Fotók:
Soóki Ildikó


Jan 28 22:30
Két kollégánk Paphegyen találkozott a Királyréti Erdei Vasút munkatársával, akinél szerencsére elemlámpa is volt, és elkezdődött a Nagy Kutyamentő Akció. Mint kiderült, enni-inni kapott az anyakutya, mivel a KÉV munkatársai már néhány napja bespájzoltak s segítették a kutyákat.

Jan 28 23:00 A kutyák már az autóban voltak, amikor megérkezett a helyszínre egy önkéntes.  Gyors megbeszélés, majd a kutyák átkerültek János autójába, s irány Biatorbágy, ahol várták őket nagy szeretettel.

Jan 29 02:00 Bejegyzés az egyik önkéntes Facebook oldalán: ?Köszönjük a segítséget a Kisduna folyóirat munkatársainak és a Tömösváry tesóknak a navigálást és a segítséget! 🙂 + piros pont annak is, aki megtalálta a kisvasút mobilszámát! :)?

III.    A helyzet, mint olyan

Kis háttér, mely a média szerepéről is árulkodik: A múlt héten Kunmadarasról került fel az egyik tv-adó által veszedelmes vadállatnak kikiáltott anya kutya, aki a csatornába kölykedzett le. Teljesen felháborító, hogy ilyenből csinálnak híreket maguknak. A videón mintha valaki hergelné az anyakutyát, aki csak a kölykeit védte. Egy állatvédő hölggyel ment le az egyik önkéntes, megérkezés után a polgármester egyik embere odavezette őket az akkor már befogott anyakutyához, aki egyet vakkantott! Engedte, hogy betegyék a kölykeit a kombi  csomagtartóba, majd beszállt ő is, agressziónak nyoma sem volt.

Miért kerül annyi kutya az utcára? Szilveszteri durrogtatás, gazda megunja az addigi kedvencet, rossz bánásmód előli szökés? Érdekes adalék, hogy az ebadót végül szinte semelyik önkormányzat nem vezette be, a média mégis sokat foglalkozott az üggyel, így sikerült sok embert megrémiszteni, tehát sok kutya ment az utcára sajnos.

Mostani helyzet
A tíz német juhász most is Biatorbágyon van, s nyolc hét elteltével várják az örökbefogadókat, akik e mentőakció szervezőinél, a a Radikális Állatvédelem II. önkénteseinél tudnak jelentkezni. Nem tudni, hová kerülnek a kutyusok a mentőakciót követően, nyolc hétig biztosan nem maradhatnak Biatorbágyon?

nemetjuhasz01

nemetjuhasz02

nemetjuhasz03

nemetjuhasz04
Fotók: http://www.facebook.com/vegribereczkine

Reméljük, együtt maradhat a család, s megélik az örökbefogadást.
Jelenleg 173 Tetszik, 504 megosztás és 86 hozzászólás született. (Ez még talán emelkedni is fog.)

Bízunk benne, lesz sok örökbefogadó ? a gazdára váró kutyák, macskák nevében is, köszönettel,

Kovács Gabriella
nagy kutyabarát, mégis két macska tulajdonosa 🙂