A lélek szava

0
1601

Már nem is vendégként, hanem szinte családtagként üdvözöljük a Lanner Kvartett tagjait – Selmeczi Gábort, Kostyál Pétert, Fekete Zoltánt és Martos Attilát, ha Újévi Zenés Vendégségükön vehetünk részt. Jelesül 2017. január 7-én a kismarosi Művelődési Házban, ahová a megszokott finom bécsi és magyar muzsika mellé franciás zenét hoztak nekünk, és – a hárfa kiváló megszólaltatóját, Polónyi Ágnes hárfaművészt.

 

4
Selmeczi Gábor és Kostyál Péter

 

3 2

Már megszoktuk, hogy ilyenkor remek süteményekkel érkezik a törzsközönség, és az asztalon ott vár bennünket a hideg Törley-pezsgő is.

Hízelgő volt a kismarosi közönség számára, hogy ezt megelőzően olyan patinás helyen muzsikált a kvartett, mint a Gundel Étterem. Ez is jelzés volt felénk, hogy pazar élményben lesz részünk, és arra is, hogy a zenészek alázattal közelítenek a közönséghez. Bárhol játszanak, ugyanazt a magas minőséget képviselik.

8
Fekete Zoltán és Martos Attila

 

7 6

 

A műsorban nagy meglepetés volt számomra Lavotta János Szigetvár ostromának átirata, amelynek ilyetén való feldolgozását Martos Attilának köszönhettünk. Varázslatosan szólt a hárfa is. A laikus úgy képzeli, csak halkan lehet rajta játszani, azonban a hangja betöltötte a termet. Ráadásul a francia blokk csupa népszerű dallamot tartalmazott: Ravel, Debussy, Bizet zenéje szólt. Csajkovszkij Virágkeringőjét mindenki ismeri, csak a kislányok hiányoztak a színpadról rózsaszínű tütüjükben.

5
Polónyi Ágnes

Egy dologra fölkaptuk a fejünket: a nézőtéren sok kisgyerek hallgatta figyelmesen és odaadóan a muzsikát. Biztos, jó kezekben van a faluban a zenei nevelés, – hála Embey-Isztin Gabriellának – hiszen tudtuk azt is, hogy egész busznyi kismarosi kisdiák láthatta a karácsonyi Diótörőt. Akik gyermekkorukban ilyen zenét élvezhetnek, azok másként látják a világot, mert mássá válik a lelkük is. Hiszen „a zene a lélek szava”. (Calinescu)

vgy

Fotó: Gelencsér Laya