Őszi angol vigasságok – 2. rész

0
2122

19_003
November legnagyobb szenzációja a Guy Fakwes Carnival. Somerset különben is a karneválok hazája, s mindközül ez a legérdekesebb. A Bonfire Night egyik eseménye, amit Bridgewaterből indítanak útjára, immár 400 éve.

Novemberben elég gyakori, hogy nem kel fel a nap, csak sejtjük, hogy létezik. Több napja zuhog az eső, és egykedvűen várjuk a tisztulást. Előbb utóbb csak megérkezik. Addig is az árvízveszély borzolja a kedélyeket, a gyerekek izgatottan lesik, mikor önti el a zuhatag a sulit. (Van rá esély!)

Novemberben Sárával reggelente közelharcot vívok, ugyanis ebben a kedves 10 fokos, szeles, esős zimankóban szoknyában és bokazokniban akar suliba indulni. Tízperces huzavona után a térdzokniban leljük meg a legkisebb közös többszöröst. Állítólag nem fázik! Az, hogy se sapka, se kesztyű nem kell az ?r? betűs hónapokra ? na jól van. De hogy harisnya se?!

Novemberben kezdődnek a megszokott házfelújítások, most épp a közelünkben lévő Thatched Cottage tetőszerkezetét cserélik le. Az angolul nem tudók kedvéért: nádtetős. Időben vagyunk!

19_001
Cross Country futóverseny. A bemelegítés nélkülözhetetlen, 5 fokban meg végképp! – Fotók: Fekete Judit

Novemberben számunkra a Cross Country nevezetű futóverseny a legérdekesebb sportesemény. A pálya szélén fagyoskodom végig, míg Sára rója a köröket, és próbálom megérteni, miért októbertől áprilisig tartanak a fordulók. Talán másról is szó van, nemcsak a sport teljesítményről. Az egészséges ifjúság nevelése nem csak a szocialimus szlogenje ? az biztos!

19_005
A fekete sötétségből bukkantak elő a szörnyek…

November legnagyobb szenzációja a Guy Fakwes Carnival. Somerset különben is a karneválok hazája, s mindközül ez a legérdekesebb. A Bonfire Night egyik eseménye, amit Bridgewaterből indítanak útjára már több mint 400 éve. Őszintén megvallva, az érzéseim vegyesek. Egyrészt értetlenkedve állok a minőség, a színvonal és a jóízlés előtt, másrészt lenyűgöz az a büszkeség, ahogy a patrióták felvállalják ezt a megmozdulást.

19_006
?és Hannibál elefántjai

Amikor először láttam, megesküdtem volna, hogy ez egy paródia ? csak balul sült el, így elmaradt a nevetés. Azóta belém vésődött: ez komoly! Már hónapokkal előtte tartják a klubok az összejöveteleket, hogy összehangolják a hangolnivalókat: koreográfia, díszlet, jelmez, smink, zene, fény ? hiszen meg kell hogy legyen minden kelléke egy valamirevaló, tisztességés karneválnak.

19_004
Lehetetlen eldönteni: ez komoly vagy mulatság

Zsűri is dolgozik, a Judge ? vagyis a bírák ?, kíméletlenül hasonlítgatják az indulókat. Külön osztályokban mérik a látványt, mozgást, zenét, fényeffektust? és a jó ég tudja még mit ? a szépséget bizonyára nem. Ennek ellenére azért megválasztják a szépségkirálynőt, aki trónusáról mosolyog a lelkes tömegre, és nincs szüksége nagy erőfeszítésre sem, mert a csípős hidegben biztos hogy arcára fagy a lelkesedés. Mi nézők, meg szórjuk a pennyket a díszes társaság elé, hiszen ez is a charity része  ? a jótékonykodás már nekünk is a vérünkké vált.

19_002
Fagyhalál közben az evésről sem feledkezhetünk meg

Az egész csinradatta két és fél óra, s ezen a város apraja nagyja megjelenik évről évre ? habár kínosan ugyanúgy zajlik minden! Tapasztalatból tudom, hiszen harmadik éve dideregjük végig a felvonulást (a pálesz sajnos elfogyott), és megfogadjuk, hogy jövőre nem jövünk. De hát végre történik valami, és ez kihagyhatatlan.

19_003
Kedvencem: az állókép (mozdulatlanul állják végig a több mint két órát)

Ha valamiért eddig azt gondoltuk volna, hogy a november semmire se jó, hogy az egyhangú és unalmas hónapok egyike, hát alaposan tévedtünk!

19_007
Végezetül: a férfiak örömére egy igazi angol szépség

S mivel nekünk semmi sem elég, még egy költözködést is bevállaltunk. Harmincadikán indult ú
tjára a furgon. Nem kell megrémülni, még nem hazafelé, csak ide, két utcával arrébb. Az okokról majd legközelebb!

Fekete Judit
Anglia

Kapcsolódó anyagok:
Őszi angol vigasságok – 1. rész
?Kifutott a tollam!?
Mihez kell a bátorság?