Cansion de Kismaros – a Desenvoltura zenekar története

0
601

Beszélgetés Kóródi Gyöngyvérrel, a Desenvoltura zenekar egyik alapítójával.

 

Mióta zenéltek együtt? Honnan jött az együttes alapításának ötlete?

A zenekart 2010 végén hárman alapítottuk: Vityka (gitár), Eszter (gitár, ének) és én (ének, gitár, percussions). Vitykával egy pár vagyunk és zeneileg is rögtön egymásra találtunk, rengeteget muzsikáltunk együtt a magunk örömére, Eszter pedig egy nyelviskolában volt tanítványom, a tanár-diák viszonyból hamar barátság lett, és elkezdtünk együtt örömzenélni. Először csak utcazenészkedtünk, majd jöttek az első koncertek, mi voltunk a legjobban meglepődve, hogy mennyien eljöttek az első budapesti fellépésünkre!

 

DSC010682

 

Mi  az együttes nevének jelentése? Miért spanyolul?

A névválasztás nagyon hétköznapi volt: rengeteg borzalmas ötlet elvetése után Vityka felcsapta a spanyol-magyar szótárat és ezen a szócikken akadt meg a szeme. A Sepultura már foglalt, így maradtunk a Desenvoltura-nál 🙂 jelentése könnyedség, kibontakozás. Én éltem is Spanyolországban és jelenleg is spanyoltanárként keresem a kenyerem, már tini korom óta megvan a vonzódás bennem a spanyol zene iránt, és persze a többieket is megfertőztem. Eszter, aki nálam kezdte a spanyol tanulást, jelenleg Barcelonában okosodik az Erasmus program keretében, de nyáron végre hazajön és együtt folytatjuk a zenélést. Dalaink többsége spanyol nyelvű és a flamenco, rumba, dél-amerikai latin zene stílusjegyei lelhetők fel benne, de van magyar népdal feldolgozásunk, francia és angol nyelvű dalunk is.

 

Miért ezeket a stílusokat ötvözitek?

Minden tag más és más zenei világból érkezett, Eszter a népzenétől kezdve a jazzen át a bossanováig mindenbe belekóstolt, Vityka és én hozzuk a rock’n’roll, punk, ska vonalat, és hát mivel régóta a flamenco szerelmese vagyok, természetesen ez sem maradhat ki a szórásból. Igazából minden stílus, amit szeretünk, fellelhető a zenénkben. Játszunk feldolgozásokat is és saját számaink is vannak, sőt, mióta kiegészültünk még két taggal, rengeteget bővült a paletta.

 

des2

 

Ki a másik két tag? Mesélnél pár szót magatokról?

Tavaly ősszel csatlakozott hozzánk Timur, ő régi barátunk és zseniális basszusgitáros, rengeteg zenekarban játszott/játszik (Skanking street, Sinful passions stb.) Egy közös buli alkalmával eljátszottunk egy pár számot együtt, és azóta el sem engedjük. Kicsit megnehezíti ugyan a koncertezést, hogy Karcagon él, de igyekszünk áthidalni az akadályokat és minden alkalmat megragadni a közös zenélésre.
Idén tavasszal pedig egy virtuóz tangóharmonikással egészült ki a banda Szabi személyében, aki előttünk olyan neves zenekarokban játszott, mint az Anselmo Crew vagy a Corruptivo Collectivo. Egy latin duóban, a Krokodillban is énekelt és gitározott, egy közös koncert alkalmával ismertük meg, persze egyből azonos hullámhosszon voltunk. Rengeteg új színt hoz a zenénkbe a harmonikával, sőt még vokálozik is és egy-egy nótában a gitár is hozzá kerül.

 

Merrefelé léptetek már fel, hol láthattunk már benneteket?

Mivel a zenekarból ketten is kismarosiak vagyunk, rengeteget zenélünk a Duna-kanyarban, és majdnem heti szinten Budapesten. Játszottunk már Verőcén a Forrásban, Vácon a Suti Pubban és a Szimplavében, többször is megfordultunk már az esztergomi Kaleidoszkóp Házban és Visegrádon illetve Szentendrén is. Gyakori vendégei vagyunk a nagymarosi piacnak, aki jár arra, biztosan hallott már minket, és természetesen Kismaroson is felléptünk idén a Művelődési Házban. Ezen kívül voltunk már sokfelé koncertezni az országban, Barcstól Győrig, Szombathelytől Veszprémen át Karcagig számos klubban megfordultunk, sőt Bécsben és Linzben is játszottunk már.

 

9(2)

 

Milyen élményekkel lehet gazdagodni egy-egy utcai zenélés alkalmával…. gondolok itt a nagymarosi piacra… egyéb szokott-e lenni?

Az utcazenélés számunkra a zenélés legörömtelibb módja. Egyből jön a visszacsatolás, meg-megállnak, megtapsolnak, videóznak, táncolnak…nagyon felemelő érzés látni a csillogó arcokat! Legtöbbször a nagymarosi piacon szoktunk utcazenélni, már ismernek minket, jönnek is a finom vegetáriánus csemegék, sütik, lekvárok, mi meg csak olvadozunk a helyiek kedvességétől. Imádjuk a Duna-kanyart, egy dalt is írtunk arról a szabadság-érzésről, ami az itt töltött idők során a hatalmába kerített minket, a címe Canción de Kismaros (Kismaros dala). Szoktunk külföldön is utcazene-turnét szervezni főleg Ausztriában és Németországban, a fogadtatás hasonlóan lelkes, de persze nem ennyire családias a légkör. Viszont többször volt már rá alkalom, hogy így jutottunk helyi bárokban fellépési lehetőséghez és számtalan barátra tettünk szert.

 

csípős feszt2

 

Mik a terveitek a jövőt illetően?

Továbbra is koncertezünk rendületlenül, legközelebb Kismaroson a Művelődési Házban június 14-én, majd járjuk tovább az országot. Júliusban Csehországban is fellépünk, majd újabb utcazene-turnéra készülünk, ezúttal dél felé, aztán nyár végén újra a Nagymarosi Csípős Fesztiválon húzzuk a talpalávalót. Nyáron már együtt lesz a teljes csapat, így végre lesz alkalmunk próbálni, dalokat írni, és egy stúdiófelvételre is sort kerítünk.

 

Print

 

Mire számíthat az, aki június 14-én ellátogat a koncertetekre?

Egy igazán izgalmas kis műsort állítottunk össze, két gitárral, egy akusztikus basszusgitárral, tangóharmonikával, női énekkel, férfi vokállal, csörgő-zörgő hangszerekkel és rengeteg pörgős nótával. Az előző kismarosi koncertünkhöz hasonlóan lesz együtt muzsikálás is, hozunk további hangszereket, és mindenkit arra biztatunk, hogy nyugodtan engedje el magát, és zenéljen velünk együtt! A 15 éven aluliaknak ismét ingyenes lesz a belépés, lesznek asztalok, székek a bárhangulatot kedvelőknek, és elég tér a táncra perdülőknek is. Várunk mindenkit szeretettel!

Kovács Gabriella

A számok pedig megtalálhatók ezen a linken: reverbnation.com/desenvoltura
illetve a facebook oldalunkon is: facebook.com/desenvoltura (Band Profile linkre kattintva)