Júniusi van-itt-minden!

0
393
progajanloRejtély számomra, hogy fejtörést okozhat bárkinek is a Dunakanyarban programot találni a hétvégékre – hacsak úgy nem, hogy előáll a bőség zavara tipikus esete. Most június második felében is így lesz… Lássuk csak, a teljesség igénye nélkül, mi minden lesz terítéken.

Nagy durranásra lehet számítani június 18.-án Vácott a Múzeumok Éjszakáján – sorra érkeznek szerkesztőségünkbe az invitáló levelek – ilyen-olyan, de még amolyan eseményekre is az Éjszaka kapcsán. Lássuk csak sorban, mi mindenre számíthatunk hát.

Június 18-én szombaton ismét “feltárulnak a múzeumok titkai”, újra vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája.

Háttérinfó:

A múzeumok világnapját első ízben 1978. május 18-án ünnepelték meg; hat évvel ezelőtt francia kezdeményezésre kezdték a világnapot a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel is népszerűsíteni. Az európai városok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is a Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját.

 

Milyen események várhatóak:

A váci gyűjtemények és galériák 2011-ben változatos programokkal készülnek az év múzeumi eseményére. A kiállítások mellett az Egyházmegyei Gyűjteményben orgona- és trombitakoncert, a Váci Értéktárban könnyűzenei koncertek várják a zenekedvelőket. A Váci Értéktár programjai a kortárs képzőművészetek köré épülnek (K.É.K. kiállítás), a Pannonia házban fiatal művészeket figyelhetnek meg alkotás közben, a nap végén a művekből árverést rendeznek.
Az Arcus Galériában Szabó Petra festményeit tekinthetik meg az érdeklődők, s a Sajdik-gyűjtemény is meghosszabbított nyitva tartással várja a karikatúrák rajongóit. A Göncöl-házban a gyermek-játszóház mellett sötétedés után csillagászati túrán, illetve az Ártéri Tanösvényre vezetett túrán vehetnek részt a természeti értékek kedvelői.
Ezen kívül lesz szubjektív tárlatvezetés is- a nehéznek és néha megfoghatatlannak tűnő kortárs művészetről egy építész (Philipp Frigyes), egy festő (Német Árpád) és egy zongoraművésznő (Cs. Nagy Ildikó) fog beszélni. Az ide érkezőket egész este fröccs és kenyérlángos várja majd.

Forrás: Váci Értéktár

 

Lesz továbbá Sickpicnic koncert ugyancsak június 18.-án este, szintén a Váci Értéktárban. Ízelítő a zenéjükből

 

Vácott sem alszanak a programszervezők:

?Túl az Óperencián…” 2011.06.17. 19:00 A Városházi Esték keretében Gálaműsor az operett halhatatlanjainak műveiből.
A belépőjegy ára elővételben: 1700 Ft, az előadás napján: 2000 Ft
A Countaktus Country együttes 15 éves jubileumi koncertje 2011.06.18. 17:00
A Főtéri Zenés Hétvégék keretében, helyszín: Március 15. tér
Előzenekar: 17 óra: A Legszebb Férfikor, majd 19 órakor fellép a Countaktus Country együttes.

 

Június 19 – Bringa light – Dunakanyar

Könnyű bicajozásra hív Benedek Balázs túravezető minden érdeklődőt. Ezt a túrát (is) az Adventures Túrakör keretein belül szervezi.

A hagyományoktól eltérően most azokat (is) várja, akik nem szeretik a túlságosan megerőltető, hosszú bringatúrákat.

Találkozó: 2011.06.19-én vasárnap, 9:30 – 9:40 között a váci vasútállomáson, Vác központjában.

Útvonal: Vác – Verőce – Kismaros – Nagymaros – Zebegény – Márianosztra – aztán vissza Kismaros felé – végül ismét Vác.
Táv.: kb. 65 km, szint: alig

Kezdőket is bátran vállalkozzanak a túrára, hiszen az út jelentős része aszfalt, főként bringaút. A közelben több helyen vasúti megálló, bármikor abba lehet hagyni…

A túra végén (ha van rá igény) meg lehet nézni Vác főbb látnivalóit. Pl.: Kálvária, Dóm, Főtér, stb…

A túrák közben rendszeresen érintik Kismarost, többször volt már onnét indulás. Lesz július elején bánki bicajozás is – érdemes követni Balázst a Facebookon.

 

Szobi Napok – avagy a szörpön túl:

 

2011. június 24., 15:00 – június 26., 22:30, SZOB, DUNAPART, KÖZTÁRSASÁG TÉR, TEMPLOMTÉR, MŰVELŐDÉSI KÖZPONT Koncertek, Utcabál, Retro Disco, Hastánc, Aerobic, Kézműves bemutató, Majorette, Néptánc, Zeneiskolai koncertek, Játékok, Labdarúgás, Sakk, Galambröptetés, Dunakanyar Dirt Jam és még sok más egyéb.

 

És persze ismét lesz Grimm Mesevonat – Csipkerózsika, a kismarosi Ámulat Társulat és a Királyréti Erdei Vasút rendezésében 2011. június 25.-én 16:30-tól. Helyszín: Kismarostól Királyrétig és vissza.
A Grimm testvérek megjelennek a vonaton és elmesélik az utazóknak Csipkerózsika történetét. Az erdei útvonalon fel-felbukkannak a ter
mészetben a szereplők és az erdő szellemeivel együtt elkalauzolják a nézőket Kismarostól Királyrétig egy másik világba, ahol még tündérek, boszorkányok és koboldok élnek.

 

Se nem jobb part, se nem bal:

13. Eperfesztivál Tahitótfalun, 2011. június 17.-19. Helyszín: Fesztiválpark

Programok (csak néhány  a sok közül): strandfoci, röplabda, véradás, szüreti-felvonulás, tűzijáték, gyerek játszóház, bábszínház, lekvár-főzés és íjász oktatás, valamint rengeteg együttes és tánccsoport műsora várja a közönséget. És még valami: minden program ingyenes!

 

Ne feledjük a túlpartot – csupán egy komp, vagy körbe s át a hídon, vagy nekifutásból átúszunk… Szóval fesztivál hegyek, s nincs ez másként jobb-parti embertársainknál sem:

Karasna Fesztivál

2011. június 16-19-ig goa, party, rock, retro – és gasztro – kinek mi jön be. Sajna nem ingyenes, de kevés dolog az… Irány a Karasna öböl egy jó kis Sziget-előzetesnek! Csak ne essen… (Medárd? Felejtsd el!)

 

S aki más műfajban utazik, íme a ?Bűvöletek Éjszakája“, a Tánc és Bor szerelmeseinek Szentenrén:
2011. június 25-én megrendezésre kerülő ?Bűvöletek Éjszakája” elnevezésű esténket a Szent Iván Éji Álom ihletette, és a tánc és bor szerelmeseinek szánjuk, de szeretettel várunk minden kedves további érdeklődőt. A tűz, a varázslat, a bűvölet voltak azok, amelyek, úgy gondoltuk, hogy a táncban és a borban egyaránt megtalálhatók.
Forrás: http://www.hastancvilag.hu/buvoletek_ejszakaja_bor_hastanc

 

No, aki nem talál júniusra programot – így járt!