Programajánló – a nyárvégi ősz jegyében

0
873
Zebitkfeszt2009Bal part

Zebegény

Aki esetleg még mindig nem látta Szőnyi István grafikáit (ejnye-bejnye), itt a kiváló alkalom a zebegényi Szőnyi Múzeum jóvoltából, a kiállítás megnyitója szept. 17-én, 16 órától lesz.
Idén, immár a hagyományokat folytatva lesz ismét Tökvilág Fesztivál Zebegényben, szám szerint a negyedik. Tulajdonképpen minden terítéken lesz, amit tökkel lehet csinálni: gasztronómiai élmények, valamint töklökés, tökfaragás… Időpont: okt. 1-e.

Okt. 1-2-án Sárkányfesztivál lesz, kiegészítve a Tökfesztivált – gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt féktelen reptetést s sárkánykészítést kívánunk!

Ipolydamásd: nem program, de…

A világ legfinomabb gyümölcse ismét érik – mi több, haza is vihető, s ínségesebb időkre fel lehet pakolni belőle: ALMA Ipolydamásdon (járj utána – ez itt tényleg nem a reklám helye, de tényleg isteni az alma).

almavsr

Vác

Ismét megrendezésre kerül a nem mindennapi múzeumi séta, melynek során szept. 17-én 15 órakor, a Szentháromság térről indulva a belváros épületeit, utcáit lesznek bemutatva a rendkívüli séta során a Kulturális Örökség Napok keretén belül. Igazi várostörténeti kaland várja a részvevőket.
Kiemelném Müller Péter előadását a váci Művelődési Központban szeptember 25-én, este 6 órától hallható a mester előadása. Gyorsan fogynak a jegyek…
Ugyanitt pedig 35 éves jubileumi koncertnek ad otthont a Műv.ház szept. 29-én este 7-től, fellépnek többek között a Váci Szimfonikus Zenekar, valamint énekkarok.

Kismaros

A Teleház ezúttal a Báb és Színjátszó fesztivál győzteseinek bemutatójával jelentkezik szept. 22-én, délután 15 órától. Gyerekeknek igazi csemege!

Dunakeszi

Ha kissé távolabbra merészkedünk, érdemes meglátogatni a DunakesziFeszt elnevezésű eseményt, ahol gladiátorokkal, kelta harci bemutatókkal, rendőrautó és mentőautó bemutatókkal. Időpont: szept. 18, 10 órától.

Verőce

Kiemelnék néhány igazán kuriózumnak számító tanfolyamot a verőcei Műv.ház kínálatából:
keddenként 16.30-18.30, Csipkeverő klub Vezeti : Tömör Jánosné

szerdánként 17.00-19.00 Őszikék táncegyüttes próbája Vezeti: Kakas Éva, valamint
18.30-20.00 Cantus Beatus kórus próbája Vezeti: Verbay Zsolt
Érdemes hobbiban gondolkodni, s miért ne a csipkeverés, tánc vagy éneklés legyen az. NE TÉVÉZZ annyit… ha lehet!
Szept. 17-én 9 órától pedig a Műv.ház és a Védőnői szolgálat közös rendezvénye, Családi Nap veszi kezdetét.

 

Nagymaros

Ugyan lesz Schwabenfest szept 17-én délután 14:30-tól, de egyéb programokkal is várja a város szeptember szép havában a nagyközönséget . Kiállítás megnyitóra hív Nagymaros városa: Képzőművészeti kiállítás nyílik A ?Négyek” címmel, szept. 10-i kezdéssel, a kiállítás szept. 30-ig tekinthető meg.

Katolikus ifjúsági Találkozó lesz okt. 1-én, a megszokott helyszíneken. További részletek.

 

Jobb part


Szétnéztem a túlparton is, de Visegrád nemigen jeleskedik (viszont érdekes fórumbejegyzéseket olvasni  a Palotajátékokkal kapcsolatosan…)

 

Szentendrén bezár a MűvészetMalom, hogy egy év múlva felújítva, frissen bodorítva újra nyithasson. Várjuk!
Csak egy-két érdekesség a sok közül:
Erdész Galéria: VERSKÉPEK KEMÉNY ZOLTÁN tervezőgrafikus kiállítása Megnyitó szept. 16-án, pénteken 18 órakor lesz.
Okt. 2-ig még megtekinthető az a valóban helyieket megmozgató kezdeményezés:
SZEKKO III. – SZENTENDRE VONZÁSÁBAN : Kortárs iparművészeti kiállítás, mely a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága régi hagyományt felélesztve, de immár új koncepcióval, elsősorban a Szentendrén s néhány környékbeli településen alkotó művész meghívásával kortárs iparművészeti kiállítást rendez, amelynek meghirdetett témája: ?Szentendre vonzásában”. Bízunk benne, a közönség is díjazza a kezdeményezést.

Leányfalun ha kellemes estét akarunk magunknak szerezni (nem a disco-dance-daj-daj műfajban), érdemes ellátogatni a szept. 17-ei, este 6 órakor kezdődő Nyáresti Kamarazene estre, közreműködik Szalai András cimbalomművész.

Esztergomban Párkány-Esztergom Piknik 2011 veszi kezdetét… Ki hitte volna, hogy már 10 éve??!!

A párkányi híd tíz éves évfordulóját szept. 23-24-25-én közösen ünnepli a két Duna parti város, Párkány és Esztergom. Egész nap kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várják az ide látogatókat, esténként koncertekkel is. Ekkor kerül megrendezésre a hagyományos Mária Valéria Hídfutás is.

Vadgesztenye

Szóval iskolakezdés ide, vagy oda, azért hétvégenként lehet kikapcsolódni, van lehetőség bőven…csak tartson még ez a kellemes félkánikula.