Karácsonyi könyvajánló

0
417

rp8Kezdő olvasóknak

 

Karácsony előtt könyvek tengerét zúdítják nyakunkba. Nehéz a választás. Főleg ha egy kezdő olvasót próbálunk megszerettetni velük. Mert az első siker vagy kudarc az olvasásban akár egy életre szólhat. Sokat kutakodtam ezért, hogy megfelelőt találjak a polcokon egy kisiskolás fiúgyerek számára, ami persze erősen függ az adott nebuló érdeklődési körétől is. Ezért megmutatnám nektek a kisfiam által jóknak ítélt könyveket, hátha segíthetek a választásban.

 

Peti könyvespolca

 

/Peti könyvespolca egy ízig vérig srácos könyvekkel van szép lassan tele. Ez nem jelenti azt, hogy kislányoknak nem remek olvasmányok, hiszen Eszti barátjával megy a csere bere, de aki kifejezetten lányos könyveket keres, hát azt itt nem talál. De pont ezért szívesen látunk ajánlókat belőlük is, ha küldötök, hiszen egy lányos könyvespolc is simán elférne ezen a helyen.)

 

Magam sem tudom hogy történt, de kisfiam egyszer csak hihetetlenül elkezdett vonzódni a könyvek iránt. Persze, a mese mindenkinek lélekemelő, de nálunk egyre többször Ő maga ült neki olvasni. Hirtelen azon vettük észre magunkat, hogy szaporodni kezdtek a könyvek az ágya mellett, és beindult a könyvbiznisz. Csere bere a suliban. (Érdekes módon a könyvtár még nem lelkesíti Őt, de az hogy egymástól kölcsönkérnek, hogy ugyanazt az élményt élheti át mint a barátja, ez nagyon lázba hozta.)

 

A polca lakói:rp

 

Első helyen muszáj megemlítenem: Rosszcsont Peti-t. Hiszen ez a kis kócos rosszaság indított el minket a könyvolvasás szeretete felé.

 

Abszolút toplistás. Sokáig féltem tőle, mert tele van ötletekkel, hogyan keserítsük meg környezetünk életét, de szerencsére az életbe nem lettek átültetve a rosszalkodások, annál inkább a képzeletünkbe minden olvasás után. Hihetetlen mulatságos, vicces könyv. Bevallom én is elkuncogtam felette. Gyerekeim viszont volt hogy könnyesre nevették magukat. Csak ajánlani tudom. Nagybetűkkel íródott, a történetek kicsit hosszúak első olvasásra, de megéri. Már rongyosra olvastuk mindegyiket.

 

Olvasó Leó kötetek.

 

rp2

Számunkra egyik legvonzóbb darabja a Detektív történetek.  Az első kiolvasott könyve Petinek. Nagybetűs, könnyen olvasható, izgalmas kis könyv. Humoros, érdekes történetek arról, hogyan is nyomoznak ki a gyerekek egy bűnügyet. A Kalandos történetek c. könyv ugyanezen család tagja. Nem rossz, de a detektívesdi után kissé unalmasabb olvasmánynak tűnt, így újra már nem vettük elő.

 

 

 

 

Csodakunyhó sorozat.

 

rp3

Szülinapra kaptuk meg az első részét. Sokat kerülgettük a polcon, mielőtt kézbe vettük volna. Vagyis Peti kézbe vette volna. Egyik reggel viszont sulikezdés előtt lejött és el kezdte olvasni a könyvet. Kiderült, már tegnap elalvás  előtt beleolvasott, csak elaludt rajta, mert nagyon fáradt volt. Reggel pedig már azt kérdezgette, hogy mikor kapja meg a folytatást. A történet izgalmas, lebilincselő, és ami nagyon vonzó egy kezdő olvasó számára, hogy sok kis fejezetből áll, ami kb négy oldal, és nagy betűkkel íródott, ezért hihetetlen jól lehet vele haladni, ami nagy büszkeséggel tölti el a kezdő olvasót.

 

 

 

Domboninneni mesék

 

rp4

Szintén sokszor olvasott könyv,  már írtunk róla könyvajánlót itt a Kisdunán.

 

 

Klasszikusok könnyedén könyvsorozat.

 

rp5

Kicsit félve vettem meg. A történetek már kicsit hosszabbak, kisebb betűkkel íródott, de már tartalmasabb, izgalmasabb történetekkel.

 

 

A könyvekről ezt olvastam: ?A könnyebb érthetőség kedvéért lerövidített és nagy gonddal átírt klasszikus regényekben ugyanazokat a fordulatokat és izgalmakat élhetik át, amelyek az eredeti történeteket közkedveltté tették. A sorozatban megjelenő 18 időtlen klasszikus, a vonzó, zsebre vágható, papírkötésű formátum, a fantáziát megmozgató illusztrációk, a könnyű olvashatóság jellemző.?

 

 

rp6

Sherlock Holmes c. kötetet választottam, mivel Peti nagyon vonzódik a kinyomozásra váró ügyekhez. Hogy hogy tetszett Petinek, majd a téli szünetben elválik. Addig is ezt a sorozatot Benedek nyanyócskájának is ajánlom figyelmébe, mert tudom szereti az indiános, kalandos könyveket.  Pl: Az utolsó mohikán, vagy a Kincses sziget.

 

De megtalálható köztük Robinson Crusoe, Twist Olivér, Huckleberry Finn kalandjai, Tom Sawyer kalandjai, Némó kapitány, Gulliver utazásai, A három testőr vagy A dzsungel könyve is.

 

 

 

rp7

Közben kaptunk egy verseskötet ajánlót is Rebus barátnőnktől (Sárkány apó). Tehát feltettük a virtuális könyvespolcunkra. Nagyon igényes könyv. A szerzők között vannak klasszikusok (mint Szép Ernő vagy Kassák Lajos) és maiak is (Varró Dániel, Tóth Krisztina), gyerekszerzőként jól (Csukás István), és kevésbé ismertek (Eörsi István). Gryllus Dániel tizenkét költeményt meg is zenésített, és Szalóki Ágival, az egyik legsokoldalúbb és legszebb hangú fiatal énekesnővel adják elő őket.  A többit maguk a költők mondják el. Igazán remekül hangzik!

 

 

És a végén megemlíteném még a sokak által közkedvelt Geronimo Stilton sorozatot. Rengeteg gyerek imádja. Hát nekünk nem jött be. Ebből is látszik, hogy minden gyerek más és nem szabad feladni, ha az első könyv egy oldal után a fiókba kerül. És bár nálunk nem hozta a várva várt sikert, másoknak nagyon tetszett, hát próba szerencse.

 

Stummer Judit