Kontra érvek a német nyelvoktatásról

0
720
n-mA kismarosisvabok.hu -n leltük föl a Goethe Intézet érveit a német  nyelvtanulás mellett. Úgy gondoltuk, hasznos lehet, ha a szakmai érveket itt felsorakoztatva esetleg segítünk a döntésben.

Kedves Szülők!

 

Önök most fontos döntés előtt állnak: gyermekükkel együtt hamarosan kiválasztják azt az idegen nyelvet, amelyet a következő években az iskolában tanulni fog. Ez a döntés nem könnyű, hiszen minden szülő azt szeretné, hogy választásával a lehető legjobban segítse gyermekét jövője sikeres alakításában. Bárhogyan döntsenek is, mi azt ajánljuk, úgy tervezzenek, hogy gyermekük iskolai évei során legalább két idegen nyelvet sajátítson el magas szinten. Ezáltal előnyösebb feltételekkel kezdheti majd meg szakmai pályafutását vagy tanulmányait a felsőoktatásban.

 

Sokan azt hiszik, hogy a majdani karrierhez elég angolul tudni. Az európai munkaerőpiacon ma már azonban előnyt jelent egy második idegen nyelv ismerete. Ha pedig ez így van, miért ne kezdhetné a gyermek a némettel az idegen nyelvtanulást? A német semmivel sem nehezebb, mint az angol, és elsajátítása kedvező alapokat teremt más európai nyelvek megtanulásához.

 

Csokorba gyűjtöttük azokat a legfontosabb érveket, amelyek a német nyelv tanulása mellett szólnak:

 

7 ÉRV a NÉMET MELLETT

 

1. A német a legelterjedtebb anyanyelv Európában: lakosainak 24%-a németül beszél, míg az angol, a francia vagy az olasz az európaiak 16%-ának, a spanyol 10 százalékuknak az anyanyelve.

 

2. Magyarország három legnagyobb és legfontosabb kereskedelmi partnere Németország. Ausztria és Svájc.

 

3.A Magyarországra látogató turisták 70%-a német nyelvterületről érkezik. A német nyelvtudás így nagy előnyt jelent minden olyan szakmában, amely az idegenforgalommal, vendéglátással, egészséggel vagy sporttal kapcsolatos.

 

4.Ha a magyarok nyugatra utaznak, útjuk legtöbbször német nyelvterületre vagy azon át vezet. Német nyelvtudás birtokában Önök és gyermekeik is élvezhetik a német nyelvű országok eleven és sokszínű kultúráját, függetlenül attól, hogy a Tokio Hotelért lelkesednek, vagy pedig Berlint, Bécset és Münchent szeretnék megismerni, beleértve e varázslatos metropoliszok gazdag kulturális kínálatát is.

 

5.A német a tudományokban a második leggyakrabban használt nyelv. Magyarországról évente 2500 egyetemi hallgató, kutató, tudós utazik hosszabb tanulmányútra Németországba.

 

6.Aki németül tanul, Közép?Európa fontos szellemi, gazdasági és művelődéstörténeti régiójával ismerkedik meg. A világon kiadott könyvek 18%-a németül jelenik meg.

 

7.A német ugyanolyan egyszerűen megtanulható, mint bármely más nyelv. Oktatása ma már multimédiás eszközökkel és korszerű módszerekkel történik. Nem kell sok idő ahhoz, hogy bárki elinduljon a megértés és a beszéd útján.

 

GOETHE- INSTITUT BUDAPEST és Schulmanagment weltweit

Kisduna infó