Az angol időjárás – golflabda és eső potyog az égből

0
856

Photo018-1
A következő napokban további élmények zúdultak ránk, és könnyedén vettük tudomásul, hogy már a kirándulásainkban is kezdünk ?elangolosodni?. Rezzenéstelen arccal ettük ebédre a szendvicset sült krumplival, zuhogó esőben túráztunk.


Szerzőnk, Fekete Judit családjával Angliában él. Mindennapjaikról, kalandjaikról, tapasztalataikról ír rovatában.

A következő napokban további élmények zúdultak ránk, és könnyedén vettük tudomásul, hogy már a kirándulásainkban is kezdünk ?elangolosodni?. Rezzenéstelen arccal ettük ebédre a szendvicset sült krumplival, zuhogó esőben túráztunk.

Igaz, odáig nem merészkedtünk, hogy szélviharban sátrat verjünk és golfozzunk a tengerparton, piknikkosarunkból csipegessünk kagylókeresgélés közepette ? mindezt öt fokban.

Photo018-1
Még a tengerparton is golfoznak! – Fotók: Fekete Judit

Elzarándokoltunk Holy Island?re, a kora kereszténység egyik neves központjába, ami kizárólag apály ideje alatt közelíthető meg, ugyanis a dagály elmossa a bekötőutat ? aki nem menekül idejében, a sziget foglya marad. Nem tudni, hogy a tengerszint magasságának emelkedésével hogyan fognak megküzdeni, valószínűleg az igazi lokálpatrióták a végsőkig kitartanak majd, ismerve az angolok makacsságát. A partról lelki szemeinkkel megcsodáltuk a közeli szigeten heverésző fókákat, ugyanis szabad szemmel láthatatlannak bizonyultak, csak otthon vettük észre őket a vaktában készített fotókon. Nem baj, legalább későbbre is maradt néznivaló!

PICT0075-1
Otthon derült ki! ? Mégiscsak láttunk fókákat!
PICT0078-1
Csak a bátrak hajtottak be kocsival Holy Islandra

Úgy tűnt, hogy Northumberland állatvilágának felfedezéséről le kellett mondanunk, a természetvédelmi területekre hirdetett hajókirándulást törölték a mostoha időjárás miatt ? pedig korgó gyomorral érkeztem meg a kikötőbe, ne okozzon problémát a háborgó tenger. Hiába vettem be a ?bátorság pirulákat?!

Megismertük a kísérletezgető Lord Armstrongot, aki technikai újításokat vezetett be Bamburgh kastélyában, sőt, a család erdei pihenőhelyén, Craigside?ban: hidraulikus lift, ívlámpa, Siemens generátor, izzószálas égő ? mindezt a XIX. század közepén. A viktoriánus kor építészeti remeke, kertjében vas függőhíddal és rododendronból kialakított labirintussal kápráztatott bennünket.

PICT0185-1
Szerény kilátás az erdei házból ? Cragside

Jártunk még a holnwicki arborétumban, vonatoztunk füstös kisgőzösön Etalban, olvasgattunk Anglia legnagyobb second hand könyvesboltjában Alnwickban.

Végezetül, ez a rövid utazás megint csak megerősítette gyanúmat, hogy nincs a világon olyan hely, ahol magyarok ne fordultak volna meg! Eljutottunk Heattherlaw?ba, a pöttömnyi faluba, ahol egy hétszáz éves vízimalom kerekeit forgatja a Till folyó, s a múzeum falán ott ékeskedett a magyar nyelvű köszöntés: ?Isten hozta!? Már megint megelőztek minket!

IMGA0097-1
Pedig a gyerekek szerették volna felírni!

Összegezve: a húsvéti szünet remekül telt, vittünk magunkkal sonkát és tormát, a fiúk hideg vízzel meglocsaltak, majd kaptak érte csokitojást. De az igazi örömet az jelentette, hogy ez alatt a hét alatt szinte egyszer sem veszekedtünk!

A gyerekek sem hirdettek passzív ellenállást, el sem hangzott ?a nem megyünk, nem nézzük meg, nem érdekel, és társai? ? én meg az észszerűség keretei közé szorítottam a turistáskodást, a műemlékek felkutatását, szó nélkül tudomásul vettem a ?nincs több romvár? kijelentést. Még a borongós, hideg idő sem tudta elvenni jókedvemet, most az egyszer valami belülről melegített!

Fekete Judit
Anglia