Csillagfényes Főtér

0
422
IMG_0968Április 28-án, a Csillagászat Napján a váci Magosfa Alapítvány nyilvános távcsöves bemutatót szervezett Vác főterén. A csillagászati bemutatón két kisebb, és két nagy, obszervatóriumi méretű távcsővel figyelhették meg az érdeklődők a Holdat és az égen látható bolygókat. A rendezvényen közel félezer érdeklődő pillanthatta meg saját szemével bolygószomszédaink részleteit.

Április 28-án délután, a Csillagászat Napján nem mindennapi látvány fogadta a Vác Főterén sétálókat. A középkori Szent-Mihály templom romjai közt négy jókora csillagászati távcső meredezett az ég felé. A váci Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány nyilvános távcsöves bemutatót szervezett az égen látható bolygók és a Hold megfigyelésére.

IMG_0960

Két kisebb csillagászati távcső mellett két nagy, obszervatóriumi méretű teleszkóp és egy spektív is az érdeklődők rendelkezésére állt. Az első kíváncsiskodók a gyönyörű nyári időben, a nappali égen már napnyugta előtt másfél órával megfigyelhették a Holdat és a Vénusz bolygót. Sokaknak különleges élményt jelentett, hogy a kék égen szabad szemmel még láthatatlan Vénusz a nagy távcsővel milyen részletes képet mutat. A nagy, csökkenő fázisú vénuszsarló szélén a fényes peremi ívet, belső részén pedig a kénsavfelhők sötétebb pamacsait sokaknak sikerült megpillantani.

DSCN1417

Később, sötétedéskor már az összes távcső üzembe lépett. Hosszú sorokban kígyóztak az érdeklődők, hogy megpillanthassák bolygószomszédaink részleteit. Az apró Mars vörös korongján szépen látszott az északi pólussapka jege, alatta a Nílus tavának szürkéskék foltja, a déli féltekén pedig a Hajnal öblének csomói. A szembenállásban levő Szaturnusz gyűrűjét élesen vágta ketté a Cassini-rés 320-szoros nagyítás mellett. A bolygókorongon az északi egyenlítői sáv, sőt a pólussapka is látszott, körülötte pedig három apró hold keringett. Az első negyed felé járó hold felszíne mindenkit lenyűgözött. Az Esők tengerének peremén az Alpok, a Kaukázus és az Apenninek hegyláncainak csipkegerincei húzódtak, és néhány jókora, teraszos falú kráter is tündöklött a holdi reggel fényében.

IMG_0984

A rendezvényen közel félezer érdeklődő figyelhette meg egünk csodáit. Óvodástól a kamaszokig, családoktól az idős nyugdíjasokig a legszélesebb körben sikerült felkelteni az emberek érdeklődését. A fárasztó sorban állás után a távcsővégbe pillantva azonnal felcsillantak a szemek és elmosolyodtak az arcok. Sokan kérdezték, mikor lesz legközelebb ilyen bemutató? Egy évet biztosan nem kell várni, hiszen az égbolt minden évszakban bővelkedik látnivalókban, és ha lehetőségünk adódik, máskor is örömmel hozzuk közelebb a csillagokat.